fbpx Skip to content

Ho’oponopono egyszerűen

Amit túlzottan leegyszerűsítenek, gyakran a lényegtől fosztják meg.

Így van ez az ősi hawaii problémamegoldó, konfliktuskezelő, stresszmegelőző és félelemfelszabadító módszerrel, a Ho’oponoponoval is.

Az őslakos hawaii emberek még teljesen más formában gyakorolták, mint ahogy azt mi ma elsajátíthatjuk. A mai, egyénileg is gyakorolható változatot a hawaii gyógyítónak, Morrnah Nalamaku Simeonának köszönhetjük. Ő az 1970-es években hosszú évekig, sámáni képességekkel, inspirációból alkotta meg a modern változatot. A teljes módszertant és számtalan tisztító eszközt hagyott hátra. Az azóta eltelt évtizedek során világszerte elterjedt ez a békét, harmóniát és egyensúlyt teremtő spirituális út, nagyrészt az amerikai marketing szakember, Joe Vitale számos nyelvre lefordított könyvének köszönhetően.

Az evolúció érint mindent és mindenkit, így a Ho’oponopono sem az már, mint amit mi bő egy évtizede egyáltalán megtanulhattunk. Bármilyen ellentmondásosnak tűnik, sokkal mélyebb belső munkát igényel még ez a könnyű út is, mint korábban. A magyarázat egyszerű: a mai földi élet olyan kihívások elé állítja az emberiséget, amik arra kényszerítik, szó szerint, kényszerítik, hogy magában keresse a megoldásokat, felismerje, hogy miért jött a Földre, megtalálja a saját békéjét, és fedezze fel, hogy ki is ő valójában.

Működik a módszer, hála Istennek, természetesen működik, hiszen egyenes, könnyű és jó szándékú út ez. Ugyanebből fakadóan láthatjuk azt is, hogy bizony elbagatellizálják, és a végletekig leegyszerűsítik oly módon, mint hogy elegendő ismételni, a „sajnálom, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek” kifejezéseket – és ettől aztán meg is változik az életünk. Kétségtelen, hogy az egyik alap a tisztító szavak, mondatok ismétlése, ám csupán attól, hogy néhány percig odafigyelsz erre, még nem teszed magadévá az Aloha szellemét, nem vagy képes alvás közben is működtetni a Ho’oponoponot, nem válik lételemeddé a belső békéd, a harmóniád és belső egyensúlyod megteremtése. Más szavakkal: ez a konyhakész konzerv így nem működik. Hiányzik belőle a lényeg, a hit és a bizalom, amit akkor is képes vagy fenntartani, ha megoldhatatlannak látszó válságok, konfliktusok, globális kihívások jelennek meg az életedben.

A tisztító szavak ismétlése önmagában nem tisztítja meg azokat az energiákat, amik a tudatalatti elmédben rögzültek, amiket hoztál magaddal az őseidtől, és más életekből.

A tisztító szavak ismétlése önmagában nem teremti meg a harmóniádat, vagyis nem válsz ’pono’-vá.

A tisztító szavak ismétlése önmagában nem teremt kölcsönös kapcsolatot az Istenséggel, melynek keretében átadjuk neki a problémáinkat, hogy a  manna alászállhasson, eltávolítsa belőlünk a tudatalatti emléket, aminek a helyére a tökéletes megoldás, az inspiráció megérkezhet.

Fontos tehát a Ho’oponopono elkötelezett, tudatos és megfelelő alapokon nyugvó alkalmazása, folyamatos tökéletesítése és a korhoz alkalmazkodó használata.

Vigyázz magadra, kérlek. Ne érd be hamisítvánnyal.

Várlak a 2022.09.17-ei tréningen Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Minden részlet itt.

🎧 ITT MEG IS HALLGATHATOD.