fbpx Skip to content

PÉNZ – ÜGY

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy ami nem zöld, az nem is ér semmit, lássunk csodát: már a pénzügyeink is lehetnek zöldek. Egyáltalán, ügyet csinálunk belőle…

Ez a jellegzetes példája a tudatalatti emlékeknek, melyek uralják az életünket, folyamatosan ismétlődnek, növekszenek – amennyiben energiát adunk nekik.

Ügyet csinálunk az egészségből, az oktatásból, a pénzből… És hol maradnak a valóban fontos ügyeink: a tudatosság, az ébredés, a spiritualitás? Nem fontos, nem ügy…

Tapasztalható, hogy a médiumok kiemelten foglalkoznak a pénzzel: tőzsdehírek, programok, árfolyamok, iskolások számára kiírt versenyek stb. Így találtam rá a zöld pénzügy kifejezésre. Nem értettem, hát rákerestem. Nem adom tovább…

Talán érdemes odafigyelnünk arra, hogy milyen is a viszonyunk a pénzhez. Sok-sok programot, emléket, adatot gyűjtögetünk vele kapcsolatban a tudatalatti elménkben: a pénz rossz, a pénz nem tesz boldoggá, de nélküle nem is lehetsz az; akinek több van a kelleténél, az csak becstelen úton szerezhette, miért nem osztja szét a szegények között…; szegénynek születtem – szegényként is halok meg… Mindezek olyan sémák, amik jó mélyen bennünk vannak, generációról generációra örökítjük, így észre sem vesszük őket, de kiválóan működtetjük az ezekkel kapcsolatos hiedelmeinket a mindennapi életben.

A jó hír az, hogy a pénzhez fűződő viszonyunkat is gyógyíthatjuk, és ehhez nem szükséges semmiféle színbe öltöztetnünk őt. A pénz is energia, a pénz is él – hiszen áramlik, mozgásban van, és ahol megjelenik, ott bőséget teremt, ha szeretettel fogadják és becsülik. Így tekint a pénzre a Ho’oponopono, az ősi hawaii életbölcsesség.

Mit tehetünk, hogy egészségessé váljon a pénzhez való viszonyunk?

Ne tegyük az életünk főszereplőjévé, hiszen mi magunk vagyunk az elsők. Ha mi változunk, minden megváltozik, változhat és gyógyulhat a pénzhez, a szegénység- vagy bőségtudathoz való viszonyunk is.

Ha aggodalom, félelem jelenik meg az életünkben a pénzzel kapcsolatban, adjunk hálát érte, mert ez is csupán tudatalatti emlék, mely addig ismétlődik, amíg másképp nem viszonyulunk hozzá. Átadhatjuk az aggodalmainkat Istennek, azzal, hogy használjuk a Ho’oponopono bármely, általunk ismert eszközét.

Ha visszatartjuk a pénz áramlását, bármilyen okból fékezzük vagy blokkoljuk, azzal a saját életünkbe való áramlását is megakadályozzuk. A pénz nem arra való, hogy gyűjtögessük, zsákba varrjuk, vagy az ágy alatt tároljuk. Kényszerű pihentetése nem válik a javára. Engedjük, hogy dolgozzon, adjunk szívesen pénzt azért, amit pénzért kapunk. (És ne akarjunk olyasmit megvásárolni, ami nem eladó!) Ez így van jól.

A pénzzel való visszaélés megint csak blokk. Ilyen például az ember által gerjesztett infláció, a pénz leértékelése, értéktelenné tétele, általa társadalmi méretű félelem generálása. Mi lesz, ha ez így megy tovább? Hogy lehet megállítani az inflációt? Maradjunk a jelenben, mert most van dolgunk a programjainkkal. Ne fáradozzunk a jövő kitalálásán, mert nem fog sikerülni. MOST gyógyítsuk a pénzhez való viszonyunkat, adjunk hálát azért, amink és amennyink van. Ha keveselljük, akkor ne másokat hibáztassunk, hanem kérdezzük meg magunkat: mire tanít ez a helyzet? Min kell változtatnom? Miben változzak?

A pénzzel való visszaélés másik formája a hitelfelvétel. Nem csak a kiszámíthatatlan jövőre épít, hanem visszaélés is a pénzzel. Súlyos kamatokat kell fizetni minden hitel után – és ez nem nevezhető a pénz szabad és egészséges áramlásának. A kamatot kivető nyer – aki kiadja, annak pedig kidobott pénz. Ettől a pénz nem érzi jól magát. Mert él. Áramolna – de nem engedjük.

A pénzügyi tudatosság valahol innentől kezdve formálható át. Nem zöld, nem piros, nem kék. Nincs színe, de van energiája, van funkciója, és szeretné, ha jól bánnánk vele. Úgy, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak mások…

LEGKÖZELEBBI HO'OPONOPONO TRÉNING, AHOL GYÓGYÍTHATOD A PÉNZHEZ VALÓ VISZONYOD: 2023.01.29., vasárnap, Magnet Közösségi Ház, Budapest.

ITT MEGHALLGATHATOD.