fbpx Skip to content

Szíve joga

Mindenkinek szíve joga - mondja a szólás -, hogy pillanatról pillanatra azt válassza, amit választ. Vagyis azt csinál, mit csak akar. Úgy tűnik, a szív "jogait" valahol elveszítettük. Félreértettük vagy félreértelmeztük, és az elme útjával azonosnak vettük. A választás ugyanis kimondottan a tudatos elme dolga, az elme dönt arról, méghozzá minden pillanatban, hogy merre halad tovább.

Mi hát a szív joga? Olyan egyszerű: az, hogy önmaga legyen. Azért vagyunk itt a Földön, hogy a szív kifejeződjön. Szeretetből jövünk, és szeretetbe megyünk. A kettő között töltött időről is mi döntünk. Választhatjuk a békétlenséget, a múltban ragadást, a programjainkat, az emlékeinket, de ugyanúgy dönthetünk a szeretet mellett. Kikapcsolhatjuk az örökös ítélkezést, a kritikát, a háborgást, a harcot, a küzdelmet. Nincs ugyanis ki és mi ellen. Az élet velünk van, nem ellenünk.

Ha nem szeretettel közelítünk, ha nem a szívünkre hallgatunk, senki másnak nem, csak magunknak ártunk.

Minden, amit kritikával fogadunk, minden, ami ellen harcolunk, minden és mindenki, ami és aki ellenérzést vált ki bennünk, csupán arra figyelmeztet, hogy nem ezért jöttünk.

Az ellenállás ugyanis felemészti az erőnket, alacsonyan tartja a rezgésünket - és máris a legjobb úton haladunk, hogy elkapjunk bármilyen betegséget, beleragadjunk a magunk teremtette félelmekbe, aggodalmakba, hírekből és álhírekből kovácsolt véleményekbe.

Mindenkinek a saját döntése, hogy miként éli meg a választási lehetőségeit. Önmaga marad-e, amilyennek Isten teremtette, vagy bejárja azt a hosszú utat, amire éppen azért van szüksége, mert tanulnia kellene, miután lemond a legkönnyebb útról, a vele született saját bölcsessége és kreativitása általi irányításáról.

Lassan, nagyon lassan ráébredünk, hogy amint tudatossá válunk, visszatérünk önmagunkhoz, működik az ún. Zeró állapot, amikor is nincsenek bennünk félelmek, ítéletek és előítéletek, vélemények, ellenállásra késztető programok és emlékek. Az ébredés annál könnyebb, minél hamarabb kezünkbe vesszük a saját életünket. Csak a teljes felelősségvállalás változtathatja meg az életünket, mégpedig olyan irányba, ami nem csak a saját hasznunkra válik, hanem az egész emberiség javára.

A szív útja nem a gyengéké. A szív útja nem a gyáváké. Ellenkezőleg. A legbátrabbak döntenek úgy, hogy vállalják az elfogadást, a békét, és a szeretetet. Kérlek, próbáld ki magadon. Nem kell elhinned.