Skip to content

VÁLASZD KI BÖLCSEN A BARÁTAIDAT!

Kikkel szeretnéd körülvenni magad?

Azt mondják, a rokonainkat kapjuk, a barátainkat azonban mi választjuk ki. Ezért a barátaink kiválasztása az egyik legfontosabb döntés. Valóban azokat választod ki, akikkel szeretnéd körülvenni magad, vagy amilyen energiát szeretnél az életedbe hozni. Bizonyos értelemben a barátaid azt tükrözik, aki te vagy.

Míg sok barát jön és megy az életünkben, az évszakok változásával, némelyikük sokkal hosszabb ideig marad, talán örökre. Egy jó barát lehetővé teszi, hogy valódi önmagunk legyünk, álarcok és szűrők nélkül. Ők azok, akikkel megoszthatjuk a problémáinkat, vagy a vállukra támaszkodhatunk, vagy egy tökéletes ölelést adnak a tökéletes pillanatban. A barátság gyönyörű dolog – maradandó emlékeket kínál, amiket örökre megbecsülhetünk és tiszteletben tarthatunk.  

A barátság ugyanakkor nagyon törékeny is, gondoznunk kell és életben kell tartanunk; egyébként, mint minden törékeny dolog, hamar eltűnik vagy elhal. És milyen gyakran látjuk azt, hogy egy barát ellenséggé válik! Úgy kell gondoznunk a barátságainkat, mint egy kertet.

Természetesen, a fenntartott barátságaink sem a véletlen műve. Bizonyos barátaink előző életeinkből jönnek – néhányuknak tartozunk, mások nekünk tartoznak. Mindkét esetben mindig lehetőség és áldás a barátság.

A Ho’oponoponoban megtanultam, hogy mindannyiunknak van két elválaszthatatlan barátja, akikre mindig számíthatunk, feltéve, hogy elég nyitottak vagyunk arra, hogy közeledjünk hozzájuk. Az első barátunk Isten, az az örökkévaló barát, akinél mindig kereshetünk és találhatunk menedéket. A második barát a belső gyermekünk – az a részünk, amely egyszerre kicsi és nagy, amely mindig segíteni fog bennünket, hogy kapcsolatot teremtsünk Istennel.

És emlékezz, hogy egy jó barát nem az, aki sajnál minket vagy egyetért velünk, amikor áldozatnak érezzük magunkat. Egy jó barát az, aki emlékeztet minket arra, hogy 100%-ban felelősek vagyunk az életünkért, és hatalmunkban áll, hogy megállítsuk a panaszkodást és a vádaskodást. Egy jó barát felhatalmaz minket.  

Természetesen, az igazi barátság csak akkor lehetséges, ha tisztában vagy magaddal és a téged körülvevő világgal. Ez a te döntésed, hogy olyan barátokat válassz, akik nem csak boldoggá tesznek téged, hanem segítenek olyan emberré válnod, akivé lenni szeretnél.  

Válaszd ki bölcsen a barátaidat!  

Mabel Katz