Skip to content

VÁLASZD A BOLDOGSÁGOT A MUNKÁBAN

A napunk csaknem felét munkahelyi környezetben töltjük, és bár szeretjük a munkánkat vagy a hivatásunkat, sokszor a rutin vagy a monotónia elkezdik lerombolni az életünket. Boldogtalanoknak érezzük magunkat és keserűek vagyunk, mindig azzal az elvárással, hogy valami jobbra vágyunk.

A WHO szerint a munkavállalók gyenge termelékenységének mintegy 60%-a a stressz nem megfelelő kezelésének számlájára írható. Más felmérések, például a Gallupé, azt mutatják, hogy csupán az emberek 15%-a boldog a munkahelyén, ami azt eredményezi, hogy a kompromisszumkészség és a motiváció szintje alacsony, így a termelékenység is.

Ezek csak mutatószámok arra vonatkozóan, mennyire fontos, hogy a munkában boldogok legyünk; olyan téma ez, ami jelenleg sok vállalat számára aggodalom tárgya, és ami korábban elképzelhetetlen volt. Ha a főnököd nem látott elégedettnek, egyszerűen azt mondta: “Ha nem vagy boldog, elmehetsz, és kereshetsz más munkát”. Ez az évek során megváltozott.   

A boldogság témája nem maradt észrevétlen a vállalati szférában. Mint azt jól tudjuk, az alkalmazottak alkotják minden szervezet gerincét, és ahogy az várható volt, ahogy a tanulmányok is igazolják, a boldog alkalmazottak motiváltabbak, termelékenyebbek és elkötelezettebbek.

Például két munkavállaló végezheti ugyanazt a munkát, ugyanolyan munkaidőben, ugyanolyan munkafeltételekkel a cégen belül, de mindkettőnek más lesz a tapasztalata. Ha az egyikük szenvedélyesen szereti, amit csinál, boldognak fogja érezni magát és gyorsan eltelik a munkaideje. A legjobbat fogja adni magából. Nem fog akarni elmenni, amikor lejár a munkaidő. Ezzel szemben a másik, ha nem szereti, amit csinál, vagy nem az a hivatása, elégedetlennek és emiatt boldogtalannak fogja érezni magát. A nap örökkévalóságnak tűnik a számára, nem fogja jól végezni a munkáját és kétségbeesetten várja, hogy leteljen a munkaideje és elmehessen.

Ha azt érzed, hogy nem ez a te helyed, először is, adj hálát azért, amid van; gondolj mindazokra a dolgokra, amikért igenis hálát adhatsz, hogy ott lehetsz. Ez azonnal meg fogja változtatni az energiádat. Mielőtt mennél és másik munkát keresnél, először magadon kell dolgoznod, fel kell fedezned, ki vagy, mi a szenvedélyed, mit csinálnál akkor is, ha nem fizetnének érte, és tudatában kell lenned az egyéni adottságaidnak. Ez segíteni fog téged, hogy megtaláld azt, amit valóban szeretnél és működik neked.

Emlékezz tehát:

Engedd el az elvárásaidat, élj a jelenben: A boldogság a munkában azzal kezdődik, hogy elfogadjuk, amink van a jelenben, felhagyunk az elvárásainkkal, mivel ez csak szorongást és frusztrációt vált ki és, a jövőbe visz. Ha megbecsüljük azt, amink van, és nem arra gondolunk, aminek lennie kellene, meglátjuk, hogy valójában a megfelelő és tökéletes helyen vagyunk. Bízz és élj teljes mértékben a jelenben, és meglátod, ahogy kirajzolódik a jövőd, és a bőség beköszönt az életedbe.

Adj hálát: Legyél hálás azokért az apró dolgaidért is. Amik tetszenek, és amik nem tetszenek. Több ajtó fog kinyílni és több lehetőség érkezik az életedbe, ha hálát adsz azért, amid van, ahelyett, hogy arra összpontosítanál, amiről azt hiszed, hogy hiányzik neked.

Gyakorold az önismeretet: Vedd észre, hogy egyedi vagy. Legyél tudatában az adottságaidnak, az erősségeidnek, a korlátaidnak és a hiányosságaidnak. Csak így tudsz rugalmasan szembenézni minden kihívással és nehézséggel, amik a munkádban és az életedben adódnak.

Amint felfedezed a valódi lényed, engedélyt adsz, hogy vezérelve legyél, a jelenben tartod magad, élvezed az életet, hálás leszel, és az Univerzum a szövetségeseddé válik; minden jó és megfelelő erőfeszítés nélkül megérkezik.    

Engedj el és bízz!

Mabel Katz