Skip to content

ÖNMAGAD SZERETETE A LEGJOBB FEGYVER A BÁNTALMAZÁSSAL SZEMBEN

Az iskolai megfélemlítés vagy a bántalmazás nagyon mély érzelmi sérülést okoz az áldozatainak, ami miatt sérülékenynek és bizonytalannak érzik magukat, és ez befolyásolja őket mindenféle helyzetben. Erős fájdalmat éreznek amiatt, amit olyan igazságtalannak élnek át. Ettől az agressziótól szenved a gyermekek és a serdülők egyharmada világszerte, ezért kell segítenünk őket, hogy szeressék magukat, tudják, hogy egyediek és különlegesek úgy, ahogy vannak, és hogy fejlesszék az önbecsülésüket. Ezek hatékony fegyverek a megfélemlítéssel szemben.

A bántalmazás létezik. Még a felnőttek is szenvednek tőle időnként a munkahelyükön, és rendkívüli módon érzékelhető a gyermekek körében.  A gyermekek a saját bőrükön érzik, időnként mint áldozatok, máskor pedig mint agresszorok vagy bántalmazások tanúi. Egy sértés, egy szó vagy egy negatív gondolat ugyanolyan veszélyes, mint egy ütés.

A bizonyítékok nyilvánvalóak. 2011-ben a japán Dr. Masaru Emoto végzett olyan kísérletet, amely beigazolta, hogy a rezgést a levegő és a víz közvetítik. De nem csak ezt. Emoto felfedezte, hogy a vízkristályok megváltoztatják esztétikai alakzatukat a lejátszott zene típusának megfelelően, pozitív vagy negatív gondolatokra és olyan szavak hatására, mint szeretlek, köszönöm vagy gyűlöllek. Emlékezzetek, hogy a testünknek több, mint 70%-a víz, képzeljétek el, milyen hatással vannak ránk a szavak és a gondolatok. Dr. Masaru a víz üzenetével kapcsolatos kutatásairól találhatsz néhány videot a Youtube-on

Minden élőlény befolyásolható. A növények és az állatok megváltoztatják a hangulatukat az őket körülvevő lényektől függően. Ez igazolja a gondolataink erejét.  

Egy háborgó szív mindenkit objektumnak tekint, az egyiket jobbnak, mint a másikat, vagy áldozatnak érzi magát. Egy békés szív a többieket embereknek látja, megbecsüli és tiszteli őket.

Fontos, hogy a szívünk békében legyen, hogy ne érezze szükségét a bántalmazásnak, sem a többieket kevesebbnek vagy többnek látni magunknál, és másokat kihasználni.  

Az iskolában a serdülők sokszor nem is gondolnak arra, hogy egyetlen szó milyen kárt okozhat a társuknak. Az IKEA például végzett egy kísérletet, a tanulók közreműködésével, ahol  egyértelműen láthatjuk a gondolataink és szavaink erejét, egészen odáig, hogy egy növényt akár meg is ölhetünk, ha negatív dolgokat mondunk neki. Talán ennek az információnak a birtokában megérthetjük az agresszió mértékét. Itt látható az IKEA kampányfilmje.   

Kérlek, értsd meg, hogy az agresszor nem boldog attól, amit csinál. Ez a saját bizonytalanságának és alacsony önbecsülésének kivetülése. Amikor egy agresszor ennek tudatára ébred, és elhatározza, hogy szereti és elfogadja magát olyannak, amilyen, megvan a lehetősége, hogy kijavítsa a hibát. Egy “sajnálom”, egy “bocsánat” olyan hatékony, hogy képes átváltoztatni és gyógyítani bármilyen korábbi sérülést. Ezért olyan fontos megbocsátani, hagyni elmenni és elengedni.  

A bántalmazás által okozott sérülések nem múlnak el krémektől vagy tablettáktól, mint a testi fájdalom, nyomot hagynak a lélekben és sokan választják azt, hogy áldozatok maradnak életük hátralevő részére, belekapaszkodva  belső, nagyon negatív belső párbeszédekbe, amelyek folyamatosan ismétlik az agresszor sértését az elméjükben: “vesztes vagyok”, “nem érek semmit” vagy “nem vagyok elég jó”. Ezek a gondolatok vezetnek a depresszióhoz és súlyosabb esetekben az öngyilkosság gondolatához.  

Ezért kulcsfontosságú megtanítani a gyermekeknek és serdülőknek, hogy vegyék magukra az agresszorok mondatait.  Hogy nincsenek jól, és nem felsőbbrendűek náluk. Segíteni őket összekapcsolódni egyedi adottságaikkal, hogy rájöjjenek, nem kell másokhoz hasonlítaniuk magukat.  Hogy nem kell tökéleteseknek lennünk. Hinni, bízni, elfogadni és szeretni magunkat olyanoknak, amilyenek vagyunk.

Egy gyermek, aki hisz magában, nem fog ellenállni a problémáknak és nem fog félni szembesülni a megfélemlítéssel, sem más kihívásokkal az életben. Végül a helyzetet a saját javukra fogják felhasználni, és az ő tapasztalatuk segíti a bántalmazás más áldozatait.  

Ha mi jól bánunk magunkkal és hiszünk magunkban, senki és semmi nem fog tudni kárt okozni nekünk.

Emlékezz, hogy minden attól függ, amit te gondolsz magadról. Ha azt mondod, hogy képes vagy rá, képes vagy rá. A gondolataid jelentik a kulcsot a békédhez, a boldogságodhoz és a szabadságodhoz. Nem függesz semmitől és senkitől magadon kívül, hogy megváltoztasd az életed. És ha te változol, minden megváltozik.

Mabel Katz