fbpx Skip to content

mimind.hu

 Ho’oponopono a Szeretet nyelve
(Madridi beszélgetés Mabel Katzcal)

Közzétéve: 2012-12-28; Szerző: Téli Márta

Karácsony idején sokat beszélünk a szeretetről. Próbáljuk definiálni, kimutatni, adni és kapni. De érezzük-e? Tudjuk-e mi a valódi szeretet és béke, amit nemcsak karácsonykor, hanem az év minden napján megélhetnénk?

Móra Klára 2012-ben kétszer is elhozta Magyarországra ennek az ősi hawaii problémamegoldó módszernek nemzetközileg elismert szaktekintélyét és oktatóját Mabel Katzot. Az ő közvetítésével beszélgethettem Mabellel arról, mi is az a ho’oponopono.

Mabel Katz 12 évig intenzíven tanult mesterétől, PhD. Dr. Ihaelakalá Hew Lentől. Kétszáznál is több tanfolyamát elvégezte, mire engedélyt kapott arra, hogy spanyol nyelvterületen egyedüliként, világszerte tanítsa az autentikus hawaii módszert. Könyveit eddig 17 nyelvre fordították le – köztük magyarra is. Számos nemzeti és nemzetközi díjban részesült, többek között a világbéke megteremtéséért végzett tevékenységéért. Eddig kétszer járt hazánkban, 2012-ben tartott tanfolyamain közel ezer hallgató itta a szavait, köztük több gyermek is.

E módszer jelmondata egyszerű: „Békében élhetsz, nem számít, hogy mi történik körülötted.”

TM Hogyan ismerte meg a Ho’oponopono módszerét?

MK Egy alkalommal az egyik fiam olyan hangon beszélt velem, ahogy én szoktam vele: dühösen, nagyon sértődötten, nagyon frusztráltan. Szavai tükröt tartottak elém. Ezen a napon ébredtem fel. Azt mondtam magamnak: Mabel, tenned kell valamit. Ezzel kezdődött az útkeresésem. Sok mindent kipróbáltam, de egyikkel sem voltam tökéletesen elégedett. Hittem, hogy lennie kell egy rövidebb és könnyebb útnak. Sok megrázó dolgot, olyan történeteket láttam és hallottam, melyekért a szülőket tették felelőssé a szereplők; olyasmikért, amit velük tettek vagy éppen nem tettek meg. Azt mondtam tehát: lennie kell egy könnyebb útnak. Útkeresésem során úgy jutottam el a Ho’oponoponohoz, hogy részt vettem egy Rebirthing (Újjászületés) programban. Vezetőm Sondra Ray volt, aki ismerte Morrnah Simeonát, az én mesterem, Dr. Ihaleakalá Hew Len mesterét. Így vezetett el az utam a Ho’oponoponohoz. Ezután segítőként vettem részt egy Rebirthing tréningen a Nebraska állam-beli Ohamában. Itt ismerkedtem meg valakivel, aki bemutatott a Dr. Hew Lennek. Így kezdődött az egész. Ahogy tudomást szereztem róla, rögtön elhatároztam, hogy elmegyek erre a tanfolyamra. Ennek már jó másfél évtizede.

TM Hogyan segítette ez a módszer?

MK Rengeteget segített. Korábban olyan ember voltam, aki mindenért aggodalmaskodott, aki meg akarta változtatni az embereket, aki biztos volt benne, hogy neki van igaza, és a többiek tévednek. Így végső soron ennek a módszernek köszönhetem, hogy nagyon mély békét és boldogságot találtam. Általa ismertem fel, hogy 100%-ig felelős vagyok, és hogy amit én teremtettem meg, azt kizárólag én magam tudom megváltoztatni. Így életemben először szabadnak éreztem magam, rátaláltam a saját békémre és boldogságomra. Mert tudtam, hogy ha én jól vagyok, békében élek, akkor mindenki jól lesz, mindenki békében fog élni körülöttem is. Ez az út sokat segített nekem mind szakmailag, mind emberileg, bátran mondhatom, hogy az életem minden területén.

TM Mik a tapasztalatai, milyen eredményeket lehet elérni vele?

MK A legnagyobb eredmény, hogy békében tudsz élni. Ha valami problémánk adódik, nem vagyunk boldogok. Ugyanígy járunk, ha nincs meg az, amit szükségesnek vélünk, vagy amiről azt gondoljuk, hogy hiányzik nekünk. Így aztán amikor béke van bennünk, és boldogok vagyunk, minden könnyebben érkezik meg az életünkbe. Ráadásul bevonzzuk mindazt, ami megfelelő és tökéletes a számunkra. Be kell ismernünk, hogy mi valójában nem tudjuk, pontosan, mi az. Van azonban olyan részünk, amely igenis tudja, ez pedig a belső gyermekünk. Ezért is dolgozunk magunkon, hiszen ez a módszer lehetővé teszi, hogy békésebben éljünk, boldogabbak legyünk, szabadnak érezzük magunkat, többet legyünk a jelenben, sokkal kevésbé ragaszkodjunk azokhoz dolgokhoz, amik történnek velünk. Nem vagyunk nyitott csatornák, ám ha ezen képesek vagyunk változtatni, akkor minden, ami jó és tökéletes, könnyebben érkezik meg az életünkbe.

TM Hogyan lett Ho’oponopono-tanító?

MK Soha nem volt ez nálam tudatos, nem gondoltam, nem készültem arra, hogy bármit is tanítsak. A spirituális utam elsősorban a személyes fejlődésemet szolgálta. Istennek azonban más tervei voltak velem és a Ho’oponoponoval. Szakmámra nézve korábban könyvelő voltam. Argentínában születtem, de jó ideje Los Angelesben élek, így az ottani adó-ügyekre szakosodtam. Eközben elkezdtem mindenfelé hirdetni a mesteremet, Dr. Ihaelakalá Hew Lent, mert valódi szenvedélyemmé vált megosztani másokkal is azt, ami nekem segített. Úgy éreztem, sok emberhez el kell jutnom, mesélni nekik, mint aki valami titkot tud, amit nem akar megőrizni, amit meg akar osztani velük. Egyszer a mesterem rákérdezett, akarsz-e ezzel komolyabban foglalkozni. Ennek nyomán lassan megérlelődött bennem az a gondolat, hogy taníthatnék. A mesterem meditálás során megerősítést kapott, hogy igen, alkalmas vagyok rá, elkezdhetem a munkát.

TM A Zéró Frekvencia speciális rezgést jelent. Hogyan lehet ezt elérni, hogy lehet ezen a frekvencián élni?

MK A Zéró frekvencián saját magunk vagyunk. Azt kell csinálnunk, azzal kell foglalkoznunk, amit szeretünk, amit akkor is csinálnánk, ha nem fizetnének érte. Ugyanis, ha a szeretet az első, és szeretettel végezzük a dolgunkat, áramlik a pénz is. Az már csak ráadás, hogy a szeretet révén boldog emberekké válunk, és energiát vonzunk magunkhoz. Azt mondom, az a tökéletes világ, ahol mindannyian azt csináljuk, amit szeretünk. Ha mindannyian elégedettek lennénk, senki nem akarna embereket ölni, másokat megbántani, másnak ártani, sem hasznot húzni a másik emberből. Erről szól a Zéró Frekvencia: lehetővé teszi, hogy saját magunk legyünk, valamilyen módon ismét gyermekekké váljunk. Amikor azt csinálom, amit szeretek, bevonzom az életembe a megfelelőt és a tökéletest. A szakmai életem teljesen megváltozik, sokkal könnyebbé, sokkal élvezetesebbé válik. Olyan, mintha valami tökéletes helyen lennék, a megfelelő időpontban, a megfelelő emberekkel körülvéve. Ezek a dolgok éppen akkor történhetnek meg, amikor ezen a frekvencián vagyunk, ha átadjuk magunkat az élet hozzánk érkező áramának. Utána vesszük csak észre, hogy mindezt erőfeszítés nélkül tettük meg. Magyarázatot hiába is keresnénk – nem találunk ezekre a dolgokra.

TM Mit mond azoknak a szkeptikusoknak, akik szerint ez az egyszerű módszer nem lehet ennyire hatékony?

MK Azt mondom, próbálják ki. Én is szkeptikus voltam, és sem hittem abszolút semmiben, de látom az életemben az eredményeket, az életem változásait, és látom az emberek változását. A vélemények, a tanúk – akik a világ minden részéről változásokról számolnak be – vallomásai alapján állítjuk, hogy működik. Nagyon egyszerű és működik, mert Isten is egyszerű; mi vagyunk azok, akik bonyolítjuk, nehezebbé tesszük, ezért van szükségünk arra, hogy ezt az utat bejárjuk. Nem tudunk annyit, mint gondoltuk, hogy tudunk. Kicsit alázatosabbá kell válnunk, egy kicsit újra gyerekké kell válnunk. Tudományos kísérlet is igazolja, hogy a gondolatainkkal valóban teremtünk. Ha például olyan egyszerű gondolatom van, mint köszönöm vagy szeretlek, változásokat teremtek, proaktív vagyok, bár ez szemmel nem látható. Világos, hogy az értelem számára úgy tűnik, hogy nem csinálok semmit, de tudományosan igazolták például a köszönöm szó hatását a vízre. Sok mester van a világon, akik a köszönöm szó hatalmáról beszélnek, és ez az, amit tennünk kell. Azt mondani, köszönöm. Arra kell koncentrálnunk, amink van, nem arra, ami úgy tűnik, hogy hiányzik. Köszönetet mondani azért, amink van, ahelyett, hogy azt nézzük, mijük van másoknak. Nagyobb hálával élni, észrevenni mindazokat a dolgokat, amikért hálásak lehetünk. Megbocsátani, mert ha nem bocsátunk meg, az ránk hat vissza, nem arra, akinek nem bocsátunk meg. Ezért képes ez a nagyon egyszerű módszer működni. A Ho’oponopono univerzális törvényekkel dolgozik, amiket elfelejtettünk. Mindannyian elfogadjuk például a gravitáció törvényét, annak ellenére, hogy a törvényt nem látjuk. Az univerzumban sok törvény van. Észre kell vennünk, hogy egyszerűen univerzális törvényekkel dolgozunk. Amikor bekopogtatsz egy ajtón, az kinyílik. A Ho’oponopono olyan, mint a kopogás ezen az ajtón, ahogy segítséget kérünk. És a segítség mindig megérkezik. Univerzális törvény. Szabad választásom van, és amikor azt választom, hogy segítséget kérek, a segítség megérkezik.

Szeretetteli, békés és boldog Új Évet kívánok!