fbpx Skip to content

Köszönöm. Szeretlek

Diéta és Fitnesz, 2013/8.

Köszönöm, szeretlek!
A szavak mágikus ereje

A Ho’ oponopono módszere egyre népszerűbb itthon is, bár a legtöbbünk csak annyit tud róla, hogy azt kell gyakran mantrázni, hogy köszönöm, szeretlek. A módszer természetesen nem csak ezt az egyszerű gyakorlatot takarja. A világ egyik legnagyobb Ho’ oponopono közössége is magyar.

Móra Klára fordítónak köszönhetően egyre többen érdeklődnek a módszer iránt. Klára szervezi a magyar Ho’ oponopono közösséget, cikkeket ír és fordít, melyek nagyon nagy népszerűségnek örvendenek a közösségi portálon.
Mióta foglalkozol ezzel a módszerrel?

Két évvel ezelőtt találkoztam az első könyvvel. Akkoriban Magyarországon nem volt elérhető semmi más hiteles forrás a Ho’oponooponoról. Azonnal tudtam, hogy ez az enyém! Annyira magával ragadott, hogy ma már történelmünk van: a világ egyik legnagyobb virtuális Ho’oponopono közössége a magyar, Budapesten már négy képzést szerveztünk Mabel Katznak, akit a magyarok már jól ismernek, három könyvét is lefordítottam, kiadtam, csináltam weboldalt is, amit folyamatosan töltök fel magyarra fordított cikkekkel, feliratozott videókkal, mert akkora igény van rá, hogy nem győzik kivárni a képzést azok, akiket ez a módszer megragad.

Számodra mi volt a legnagyobb felismerés, a legnagyobb tanítás, amit a Ho’oponono gyakorlása adott?

A Ho’oponopono arra tanított, hogy jobban járok, ha megfigyelem a dolgokat, és nem megyek bele olyan helyzetekbe, amelyek kárt okoznak mind fizikai, mind mentális szinten. Jó ideje semmi nem működik már úgy, mint korábban. Gyökeres változtatásra van szükség az életünk minden területén. Ami számomra is új felismerés volt, hogy minden bennem van. Ahogy én reagálok, vagy nem reagálok dolgokra, ahogy én viszonyulok bármihez, az létezik. Ha ezen a hozzáálláson, viszonyuláson változtatok magamban, akkor minden változik. És ez óriási lehetőség! Képes vagyok bármit kezelni, képes vagyok bármin felülemelkedni. Gyakorlással, elvárások nélkül, napról napra megélem a belső békét, amiből már nagyon nehéz engem kizökkenteni. Mi, emberek azt gondoljuk, hogy az értelmünk a mi igazi hatalmunk. Erről szó sincs! Csodálatos és ésszel fel nem fogható képesség és erő lakozik mindannyiunkban, csak fel kell fedezni. Olyan dolgok ezek, amiket értelemmel sem elmagyarázni, sem felfogni nem lehet. Éppen erről szól a Ho’oponopono. Olyan világ kapuja ez a problémamegoldó módszer, ami eddig ismeretlen volt a számunkra. Nyugodtan nevezhetem a csodák birodalmának.

Hogyan tapasztalhatjuk meg a tisztulást? Milyen változásokat hozhat ez az ember életébe?

Ha azt mondom, hogy minden átalakul, közel járok az igazsághoz. A Ho’oponopono szemléletmód, napi 24 órás, heti 7 napos azonosulást igényel. Akár nagyon rövid idő alatt is megtapasztalható, hogy mennyire pozitív hatással van a személyiségünkre, ez pedig a körülöttünk levő világra. Ez a belső béke hat a közvetlen és a tágabb környezetünkre is. Van-e boldogabb állapot, mint békében lenni, bármi történik? Az igazi változás az, amikor eléred, hogy boldog vagy, minden különösebb ok nélkül. A boldog ember pedig boldogság a családjának, a munkatársainak, a barátainak.

Kell keresnem, figyelnem a változásokat, vagy észre fogom venni?

Ha keresed és figyeled a változásokat, éppen a módszer lényegével kerülsz szembe. Mert ez az elme tevékenysége: eredményeket, magyarázatot, igazolásokat akar. Nincs rá szükség. Napról napra érzékeled azt a pozitív átalakulást, amit benned és körülötted végbemegy. Ezt a folyamatot nem mi irányítjuk, hanem a bölcsebb énünk, amit a folyamatos gondolkodással mindig elnyomunk, elhallgattatunk. Ha teret adunk neki, nyitottak vagyunk, csodálatos dolgokat élhetünk meg.

Hogy mit is takar pontosan a Ho’ oponopono, és mire juthatunk vele, ezt kérdeztük a nemzetközileg is elismert oktatótól, szerzőtől, Mabel Katz-tól.
A Ho’ oponopono azt jelenti, hogy a hibákat kijavítani. Mit értesz a hiba szó alatt?

A Ho’oponopono esetében a hiba emlékeket jelent. Azokat az emlékeket, amelyeket magunkkal hozunk, amikhez hozzászoktunk, amiket programokként letöltöttünk, mint a számítógép. Ezek a lejátszódó emlékek a monitoron jelennek meg, mint nehéz emberek az életünkben, kihívások, pénz vagy munka hiánya, probléma a gyermekünkkel; de ezeket a Ho’oponoponoban egyszerűen hibáknak nevezzük. Az életünk monitorján megjelenő hibák ily módon lehetőséget adnak arra, hogy a delete billentyű megnyomásával töröljük őket, ahelyett, hogy a monitorhoz beszélnénk. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy ezek a hibák megismétlődjenek. Az élet ugyanis az emlékek ismétlődése.

Melyek a leggyakoribb programjaink, amelyek akadályoznak bennünket?

Sokszor a betegségek, például azt mondjuk, hogy a családunk diabéteszes, ez program a diabéteszre. Ezek hiedelmek. A hiedelmek, a függőségek is programok. A gondolkodás is függőség. Gondolkodás-függők vagyunk. Ugyanígy a szenvedés is az. Emlékek ezek, amiket törölhetünk. Azt hiszem, a gondolkodás és az aggódás a leggyakoribb és legrosszabb programok, amik akadályozzák az életünket. Mi magunk jelentjük a legnagyobb akadályt, csupán azzal, hogy gondolkozunk és aggódunk.

A hawai ősi gyógyítóknak legendás híre van. Nem egy módszer merít az ő tudásukból. Mit lehet tudni a kahunákról? Hogyan születhetett ez a módszer?

A kahuna szó jelentése: aki tudja, őrzi a titkot. Sok kahuna van, például Morrnah Simeona is az, aki modernizálta a Ho’oponopono módszerét, ő gyógyító volt. Ő úgy gyógyított, hogy például képes volt beszélni a növényekkel. A növények elmondták neki, melyiküket használhatja bizonyos típusú fájdalmakra. A módszer maga hawaii. Az én mesterem, Dr. Ihaleakalá Hew Len szerint nem tudjuk, hogy azok a hawaii őslakosok, akik letelepedtek a szigeteken, valójában honnan jöttek. Tudni kell azt is, hogy Hawaiira, mint mindenhová a világon, különböző vallások is bejöttek. Ezért ha valaki rákérdez Hawaion a Ho’oponoponora, bizony nem mindenki ismeri.

Mit tanít ez a módszer?

A módszer arra tanít, hogy saját magunkat képesek vagyunk meggyógyítani. Az életünkben megjelenő minden dolog bennünk van. Minden csupán program, emlék. És ami nem működik az életünkben, azokért a programokért is 100%-ban felelősek vagyunk. Nem arról vagy szó, hogy bűnösök vagy vétkesek lennénk, csupán felelősök vagyunk, hiszen amit mi teremtünk meg, azt mi tudjuk megváltoztatni. Ugyanaz a képességünk, amivel teremtünk, a szabadságunkat is adja. Azzal tudjuk magunkat felszabadítani, hogy 100%-os felelősséget vállalunk. Rájövünk, hogy amikor mi változunk, minden változik. Amikor mi jól vagyunk, mindenki jól van.

Miben rejlik a köszönöm és a szeretlek szavak mágikus ereje? Miért olyan nehéz elhinni a mai embernek, hogy egyszerű eszközökkel is elérhető egy boldog, kiegyensúlyozott élet?

Induljunk ki abból, hogy az értelmünk semmit nem érthet meg, ami egyszerű. Az értelem soha nem fogja felfogni, hogy a köszönöm vagy szeretlek szavak kimondásával több békét és boldogságot vonzunk be az életünkbe, vagy problémákat oldunk meg. De valójában amikor a Ho’oponoponoban azt mondjuk, hogy köszönöm, szeretlek - és ez az a mágikus erő, ami e szavakban rejlik -, megállítjuk az értelmünket. Megállítjuk azt a részünket, amely azt hiszi, hogy tud, de nem így van. Leállítjuk a történeteit, a meséit, ezzel engedélyt adunk a másik részünknek, ami szintén bennünk van, ami sokkal bölcsebb, ami az inspiráció. Ez azonban nem jelenhet meg az életünkben, ha nem adunk neki engedélyt. Ezek a szavak adnak engedélyt, hogy a bölcsebb részünk, amely tudja a válaszokat és a megoldásokat, segítsen, vezessen és védelmezzen bennünket. És ez ilyen egyszerű, mint azt kimondani: köszönöm, szeretlek.

Ha megtanulom ezt a módszert, mit ad ez valójában a kezembe? Nyilván annál többet, hogy mondogassam, köszönöm, szeretlek.

A módszer magában foglalja a belső gyermekkel, vagyis a tudatalattinkkal való munkát is. Ezzel elérjük, hogy – ahogy mi nevezzük - a tisztítást ő végezze helyettünk 24 órán keresztül folyamatosan, akárcsak a légzést. Azért van erre szükségünk, mert nagyon sok emlékünk, nagyon sok törölni valónk van. 90 százalékuk az őseinktől származik. Ezért van szükségünk az ő segítségére is. Ezen kívül sok eszközünk van még, olyan különleges eszközeink is, amelyek 24 órán át használhatók. A köszönöm, szeretlek csak a leghíresebbek. A tanfolyamok alatt azonban nagyon sok tisztítás történik. Én nem csak tanítani, hanem tisztítani is jövök. A résztvevők így az én tisztításom jótékony hatásában is részesülnek. Ami belőlem törlődik, az törlődik mindenkiből. A Ho’oponoponot a számítógép antivírus programjához lehet hasonlítani, arra is napi 24 órán át szükségünk van, nem elég, ha egy kicsit reggel, egy kicsit este használjunk. A tanfolyamokon újraprogramozzuk magunkat, hogy a belső gyermekünk ezt megtanulja, és segítsen bennünket az automatikus tisztításban. Mit ad módszer a kezünkbe? Képes vagyok megváltoztatni az életem. Megtanít arra, hogyan élhetünk békében és boldogságban, függetlenül attól, hogy mi történik a környezetünkben, függetlenül mindentől és mindentől, saját magamon kívül.

A Ho’oponopono egyre ismertebb, talán hamarosan elér egy kritikus tömeget azoknak a száma, akik tisztítanak vele. Lehet-e ez hatással bolygónk életére, állapotára?

Én magam azt hiszem, hogy ez nagyon fontos kezdete a Föld változásának, legalább is ami a nagyobb békét illeti. Van egy világbéke-kampányom, aminek az elnevezése: A béke velem kezdődik – A belső béke maga a világbéke. Ezt a kampányt volt alkalmam az ENSz-nek bemutatni Bécsben. Nincs kétségem afelől, hogy a világon nagyobb békét teremthetünk, mert a béke valóban velünk kezdődik. Ha én békében vagyok, a világ is békében lesz. A béke úgy terjed, mint valami fertőzés. Olyan helyen dolgozni, ahol mindenki 100%-os felelősséget vállal, ahelyett, hogy másokat hibáztat, vagy például olyan családban élni, ahol mindenki teljes felelősséget vállal… Még egyszer elismétlem: nem bűnösök vagyunk, hanem felelősök. Nagy különbség. Felelős vagyok azért, amit én bevonzok. Ez felszabadít engem. És amikor én felszabadítom magam, mindenkit felszabadítok. Különösen a családomat, a rokonaimat és az őseimet.