Skip to content

Képes-e megbocsátani az, aki visszaélés áldozata lett?

Ne okozz több sebet magadnak. Megérdemled, hogy boldog legyél!

Sokszor bizonyul nehéznek a megbocsátás, sőt, ha visszaélésről vagy igazságtalan helyzetről van szó, ami miatt szenvedtünk, ezek mélyebb hegeket hagyhatnak a fizikai sebeknél, mint a félelem, a bizalmatlanság és a szomorúság. A fájdalmon való felülemelkedésnek a legjobb módja az, ha nem visszük tovább magunkkal, és úgy döntünk, szabaddá válunk.

Erre a legjobb példát azok a nők szolgáltatják, akik visszaélés áldozatai lettek, és most mások segítségére sietnek, hogy túljussanak nehéz helyzeteken. Így teremtenek változást a saját életükben és mások életében. Ezt úgy érik el, hogy elhatározták, többé nem tekintik magukat áldozatoknak, ellenkezőleg, a megbocsátást és a boldogságot választották. A lehető legjobb az elengedés és a megbocsátás, hogy a neheztelés ne okozzon több kárt nekik.

Az a problémánk, hogy sokszor nem vagyunk elég tudatosak ahhoz, hogy észrevegyük: ha felelősséget vállalunk, elfogadjuk, hogy a probléma mögött áldás van, abbahagyjuk a vádaskodást és visszaszerezzük az erőnket; tanulunk, és jobb emberekké válunk.  Fontos, hogy felhagyjunk a folyamatos elemzéssel, vagy a megértés állandó igényével. Jobb elengedni és megfigyelni. Többet lenni a jelenben.

Emlékezz, nem a probléma a probléma. A probléma a mi reakciónk a problémára.

El kell engednünk a múltat, ami fájdalmat okozott, ha másfajta jövőt akarunk. Éljük át a fájdalmat röviden, de utána hagyjuk magunk mögött és utána a lehető leghamarabb térjünk vissza a jelenbe.

A Ho’oponopono, az ősi hawaii problémamegoldó művészet a megbékélésen és a megbocsátáson alapul. Maga a Ho’oponopono szó azt jelenti, hibát kijavítani, helyrehozni.  E filozófia szerint minden, ami megjelenik az életünkben, egy gondolat, emlék, program, ami azért jelenik meg az életünkben, hogy alkalmat adjon az elengedésére, a törlésére.

Valójában az elengedés és a megbocsátás gyógyít és felszabadít. A haragot és a sértettséget, amit időnként őrzünk magunkban, nyomasztó cipelnünk. Ha elengeded ezt a nehéz bőröndöt, amit cipelsz, nem csak könnyebben haladsz az életben, hanem szabaddá is válsz! Ne vegyél be több mérget, arra várva, hogy a másikra hasson.

Szert kell tenni tehát erre az erőre és haladni az élettel, és semmi esetre sem felhagyni a terveiddel és feladni az illúzióidat. Ne okozz több sebet magadnak. Megérdemled, hogy boldog legyél!

Forrás itt