fbpx Skip to content

Ho’oponopono – Beszélgetés Mabel Katzcal

A Ho’oponopono bárhol, bármikor gyakorolható, és mindenkinek működik – aki gyakorolja. Ezt a megbocsátáson, elengedésen és hálán alapuló technikát ma már sok millióan alkalmazzák világszerte a saját békéjük megteremtésére. Segítségünkre van abban, hogy felül tudjunk emelkedni a problémáinkon, hogy a fejlődés lehetőségeként éljünk meg minden, az életünkben történő eseményt, ne tragédiaként kezeljük az átmeneti nehézségeket, és ne higgyünk abban, hogy minden, ami eddig történt, újra megismétlődik. A vonzás törvénye ugyanis működik.

Sok helyen ír a békéről és a szeretetről. Mit gondol, a béke generálja a szeretetet, vagy a szeretetnek köszönhetően fog bekövetkezni a béke?

- Úgy gondolom, hogy alapvetően a békéről szoktam többet beszélni, és ennek kapcsán a feltétel nélküli szeretetről. Ha megtalálod a belső békédet, azáltal jobban tudod szeretni magadat, és ennek köszönhetően másokat is. Ugyanis ez az egész azzal kezdődik, hogy saját magadat kell szeretned. Amíg ez nincs meg, addig nem tudsz másokhoz szeretettel fordulni, és csak ők is nehezen tudnak hozzád. Éppen ezért a legfontosabb, hogy a béke meglegyen, utána már jön minden más magától: a szeretet, a pénz, a boldogság. Ha boldog vagy, akkor szeretni is jobban tudsz, tehát ezek a dolgok mind-mind összefüggésben vannak.

Békenagykövetként mit tart a legfontosabb feladatának?

- Fontos elmondanom, hogy én is azért vagyok a világon, hogy tanuljak, így mint mindenki másnak, nekem is tanulnom kell. Most ismét a békéről kell beszélnem, aminek az alapja a belső béke, a saját magunkkal való kibékülés, megelégedés. Ennek hiányában semmilyen körülöttünk lévő emberrel nem tudunk békében lenni. A békét akkor is meg tudod találni, ha problémád van, ha nincs pénzed, ha nincs párkapcsolatod, akkor is, ha éppen beteg vagy. Tehát úgy gondolom, hogy békenagykövetként az a feladatom, hogy megmutassam az embereknek, hogy a belső békét megtalálhatják bármikor, függetlenül attól, hogy mi történik körülöttük. Az is nagyon fontos tapasztalataim szerint, hogy rá kell ébreszteni az embereket, hogy a béke a komfortzónánkon kívül van, lehet, hogy időnként kényelmetlennek érezzük, gyanakvóak vagyunk vele szemben, éppen ezért dolgoznunk, tennünk kell érte.

Ha az emberek megtalálják a saját belső békéjüket, az egyenes út a világbékéhez?

- Igen, egészen biztos vagyok ebben, Ho’oponopono az emlékekkel dolgozik, ezen alapszik. Az a feladatunk, hogy dolgozzunk ezeken, megváltoztassuk őket, ami kifejezetten egy belső munka. A lényeg a saját belső békénk megtalálása. Amit mi adunk a világnak, azt fogjuk visszakapni, ha a saját békénket adjuk tovább, és segítünk másoknak is megtalálni azt, az egy jó út lehet a világbéke felé.
Békenagykövetként mit tesz még a világbékéért azon kívül, hogy előadásokat tart világszerte, és a módszert próbálja minél több embernek megtanítani? Tagja valamilyen karitatív szervezetnek?
- Amikor különböző országokba jutok el az előadásoknak köszönhetően, akkor próbálok valamilyen közösségi munkát vállalni, pl.: börtönökben, vagy speciális oktatást végző iskolákban, ahol autista vagy Down szindrómás gyermekeket oktatnak. Nagyon élvezem ezeket a feladatokat, hiszen ezáltal is megmutathatom, hogyan lehet minden helyre elvinni a békét. Az a legjobb, ha a szülők és a tanárok is gyakorolják a Ho’oponopono módszerét, megtalálva saját békéjüket, így könnyebben együttműködhetnek a gyermekekkel.

Hogyan tudunk elindulni a Ho’oponopono által kijelölt úton?

- Mindenért, amit teszünk, felelősséget kell vállalnunk. Éppen ezért be kell fejeznünk mások hibáztatását a saját problémánkért. Ugyanis a döntések, amiket meghozunk, minden egyes helyzetben, amikor választunk, azért csak mi vagyunk a felelősek, így nagyon fontos, hogy felelősséget vállaljunk mindenért. Tudnunk kell, hogy az életünk irányításáért mi vagyunk felelősek, tehát minden tettünkért is. Ez nem jelenti azt, hogy hibásak lennénk, csupán felelősséget kell vállalnunk, de nem szabad hibáztatni magunkat, és másokat sem. Meg kell változtatni az emlékeinket, a gondolatainkat, és ha magunkban változást tudunk hozni, azáltal a világot is meg tudjuk változtatni.

Forrás: http://www.stylemagazin.hu/hir/Hooponopono-Beszelgetes-Mabel-Katzzal/16129/stylenews/interjuk