Skip to content

Gyermeknevelés

A Ho'oponopono megkönnyíti a gyermeknevelést

Szülőnek lenni életünk legörömtelibb és legstresszesebb kihívása. Minden tőlünk függ. Gyermekeink egyszerűen hiedelmeink visszatükrőződései. Egészen a legvégső határainkig vihetnek el bennünket, ily módon nagy lehetőséget adva a tanulásra és a fejlődésre.

Nekünk szülőknek meg kell értenünk, hogy a gyermekeinkhez való viszonyunk csak a gondolatainktól függ. Nem az a fontos, ami kívül van; ami igazán fontos, azok a mi gondolataink a gyermekeinkről és a mi gondolataink az ő viselkedésükről.

Az ősi hawaii művészet, a Ho’oponopono e felfogása azt tanítja nekünk, hogy semmi nem létezik rajtunk kívül. Minden, ami az életünkbe érkezik, valójában lehetőség a tanulásra, és azért van ott, mert valami oknál fogva bevonzottuk. Normál esetben a valóságunk olyan eszméket és fogalmakat tükröz, amelyek állandóan ott játszódnak a tudatalattinkban, anélkül, hogy ezt észrevennénk. Ez azt jelenti, hogy ha azon dolgozunk, hogy megtisztítsuk és eltávolítsuk ezeket az ismétlődő gondolatokat, meg fogunk változni és a gyermekeink is megváltoznak. Igen, amikor mi megváltozunk, minden megváltozik (még a gyermekeink is), anélkül, hogy bárkinek bármit kellene mondanod.

A gyermekeid egyszerűen a te programjaid, olyan emlékek, amelyek a saját monitiridon játszódnak le. A Ho’oponopono úgy működik, mint a töröl billentyű a számítógépeden. A gyermekeiddel kapcsolatos kihívások egyszerűen csak lejátszódó emlékek, így választhatod azt, hogy a monitorhoz beszélsz, vagy kitörölheted azt, ami nem működik. Ami belőled törlődik, törlődik a gyermekeidből is.

Lényeges, hogy mi szülők megtanuljuk, hogyan helyezzük magunkat az első helyre és azt tegyük, ami a számukra működik. Az önfeláldozás ideje lejárt. Észre kell vennünk, hogy amint jól érezzük magunkat, a gyermekeink is jól lesznek.

Dr. Ihaleakalá Hew Len emlékeztet bennünket, hogy milyen hatékony ez a munka: ami belőlünk törlődik, törlődik a családunkból, családtagjainkból és őseinkből. Ezért van az, hogy nem szükséges beszélnünk velük.

A gyermekeink nem meghallgatnak, hanem figyelnek bennünket. Az egyetlen dolog, amit hallaniuk kell tőlünk, az az, hogy szeretjük őket és hálásak vagyunk nekik azért, hogy az életünkben vannak. Mi több, a legjobb pillanat ennek közlésére akkor van, amikor alszanak. Igen, így van, amikor alszanak. Mivel a tudatalatti elménk soha nem alszik, és ez az a részünk, amelynek ezt meg kell hallania, nem pedig az értelmünknek.

Mindannyian, különösen a gyermekek, kényszerítve és nyomás alatt érezzük magunkat, amikor azt akarjuk, hogy elfogadjanak bennünket és saját magunkon kívül keressük a szeretetet. Ez a kényszer eredményezi, hogy olyanok akarunk lenni, mint a többiek és másokkal hasonlítjuk össze magunkat.

Gyermekeinket úgy tudjuk segíteni abban, hogy jól érezzék magukat saját magukkal, ha például biztosítjuk őket: olyannak szeretjük őket, amilyenek. Segítenünk kell őket abban, hogy megtalálják saját különleges tehetségüket, és hogy elfogadják saját magukat. Fontos, hogy azt csináljuk, amit szeretünk, és amikor azt csináljuk, amit szeretünk, a pénz mindig áramlik felénk, nincs ok az aggodalomra. A gyermekeinknek azt is tudniuk kell, hogy milyen fontos az, amit saját magunkról gondolunk, nem pedig az, amit mások gondolnak rólunk.

Amikor a gyermekeim kicsik voltak, azt hajtogattam nekik, hogy egyetlen dolguk van: boldognak lenni, csak azon aggódjanak, hogy boldogok legyenek, és hogy a “jó dolgok” boldog emberekkel történnek vagy hozzájuk érkeznek. Valószínűleg ezt már korábban is észrevetted. Azok az emberek tűnnek “szerencséseknek”, akik valóban nem aggódnak, hanem az élet “áramában” vannak. A gondolkodás és az aggódás csak blokkol bennünket és még több problémát hoz. Tanítsd meg a gyermekeidnek, hogy adják át magukat az életnek, ahelyett, hogy a véleményeikkel és az ítéleteikkel harcolnának.

Mindannyiunknak úgy kell tekinteni minden problémára, mint lehetőségre és áldásra (még ha nem is látszanak annak). Amikor ezt sikerül elérnünk, csodálatos módon minden nyomás eltűnik, és életünk, akárcsak gyermekeink élete boldogabb, boldogabb és teljesebb lesz.

Mabel Katz

Forrás: http://www.hooponoponoway.net/blog/2010/03/23/hooponopono-hace-mas-fcil-la-crianza-de-los-hijos/