Skip to content

Fel lehet nőni a legkönnyebb úton – Ho’oponoponoval

Mabel Katzot új gyermektanfolyamáról kérdeztem

- Mindig meglepsz minket valami újdonsággal. Ezúttal azt láttuk a közösségi oldalaidon, hogy Mexikóban megtartottad az első gyermekeknek szóló Ho’oponopono tanfolyamot. A budapesti tanfolyamaidon mindig részt vesznek gyerrnekek is, még ismétlők is. Azt hiszem, ez a téma érdekli a követőinket.

- Igen, minél korábban átadjuk ezeket az információkat a gyermekeinknek, annál jobb nekünk és mindenkinek. Azzal van dolgunk, hogy ők boldogok legyenek. Amikor a gyermekek eljönnek a szüleikkel a tanfolyamokra, mindannyian részesülünk ennek az áldásos hatásában. Most azonban különleges tanfolyamot tartottunk Mexikóban a gyermekeknek, ahol nem csak ők érezték jól magukat, hanem én is, annak köszönhetően, hogy taníthattam őket.

- Tudjuk, hogy a Ho’oponopono tanfolyamokon a tisztítás fontosabb, mint az információ. Milyen tapasztalatokat szereztél a tisztításról ezekkel a kis angyalkákkal?

- Öröm volt látni, hogy a gyermekek mennyire tudnak önmaguk lenni, különösen akkor, amikor engedélyt kapnak arra, hogy ezt megtegyék. Megtanulhatták, hogy kell tisztítani. Néhány eszközt ők maguk készítettek el, például az üveget a napoztatott vízhez, és festettek liliomvirágot is. Nagyon kellemes volt velük lenni. Megfejtették, hogy lehet különböző módokon alkalmazni ezeket az eszközöket, ha valami problémájuk adódik majd otthon vagy az iskolában.

- Mit tanultál ezúttal a gyermekektől?

- Számomra az egyik legfontosabb dolog az volt, hogy amikor megkérdeztem, vajon van-e láthatatlan barátjuk, a többségük – és nem csak a kicsik, hanem a nagyobbak is – felemelte a kezét. Azt hiszem, ez a legfontosabb, amit tőlük tanultam. És amilyen nyitottak voltak! És mennyire vették azokat a gondolatokat, amikről beszéltem nekik! Például arról, hogy mindenkinek azt kell csinálnia, amit szeret, és hogy bízni kell.

- A Felnőni a legkönnyebb úton című könyved le van fordítva magyarra, ugyanígy a gyermekeknek szóló videókönyved is. Kaptál inspirációt új könyv írására?

- A tanfolyam valójában a Felnőni a legkönnyebb úton című könyvemen alapul. A videókönyv darabjait pedig levetítettük a gyermekeknek. Éppen ez volt a lényeg, hogy ezeken a történeteken keresztül tudtuk átadni nekik az üzeneteket. Nagyon fontosnak tartom, hogy ők már most boldogok lehessenek. Alapvető fontosságú, hogy bízzanak saját magukban.

Igen írtam egy új, gyermekeknek szóló mesekönyvet, ami más videókon alapul. Olyan történeteket vettem fel, amelyeket én fura történeteknek hívok, de ezek változtatták meg az életem. Sokszor mesélek ezekről a tanfolyamaimon, és a hallgatóim kérték, hogy írjam le őket.

- Néhány nap múlva folytatod a körutad. Ezúttal merre mész?

- A mexikói Veracruzba megyek most első alkalommal, utána néhány napot töltök a fővárosban, Mexikóvárosban, majd készülök egy hosszabb, több országot érintő dél-amerikai körútra június elejétől.

- A magyar követőid, mind a felnőttek, mind a gyerekek mindig várnak téged. Köszönöm a lehetőséget.

- Én köszönöm nektek.

Móra Klára
www.HooponoponoWay.hu