Skip to content

Belső utunk a békéhez és az erőszakmentességhez

Mindannyiunknak meg kell értenie, hogy ha el akarjuk érni a világbékét egy olyan világban, ahol létezik a gyűlölet és az erőszak, először meg kell találnunk a belső békénket, azt a békét, amely a gyermekeinkben, a fiataljainkban, a társadalomban és azután a nemzetekben is vissza fog tükröződni. 

El tudod képzelni, milyen lenne, ha minden város békében élne, a lakosok azt választanák, hogy megbocsátanak, boldogok és hálával élnek? Elhiszed, hogy ez lehetséges?

Talán arra gondolsz, hogy ez csak egy gyermek képzeletében lehetséges - mégis mindannyian erre vágyunk. Végeredményben mindannyian boldogok akarunk lenni.

Január 30-án tartják világszerte az Iskolai Erőszakmentesség Nemzetközi Napját, és erre a dátumra emlékezve eszembe jut, milyen fontos a gyermekeink pozitív támogatása képzeletükben és hiedelmeikben, és hogy hagyjuk őket önmaguk lenni, egy mindannyiunk számára jobb világ megteremtéséért.

Ezen a napon fontos tudatában lennünk a toleranciára, a szolidaritásra, az Emberi Jogok tiszteletben tartására, az erőszakmentességre és a békére való oktatás fontosságának. Ugyanilyen fontos hangsúlyoznunk az oktatási intézmények elkötelezettségét, amelyek a béke védelmezői.

Azonban nem csak a tanárok és a nevelők munkája ez, hanem a társadalom, a család és önmagunk kompromisszuma is. Mindannyiunknak meg kell értenie, hogy ha el akarjuk érni a világbékét egy olyan világban, ahol létezik a gyűlölet és az erőszak, először meg kell találnunk a belső békénket, azt a békét, amely a gyermekeinkben, fiataljainkban, a társadalomban és azután a nemzetekben is vissza fog tükröződni.

Azt kérdezed, mit tegyek, hogy elérjem a belső békét?

Nos, a Ho’oponopono, az ősi hawaii problémamegoldó művészet segít nekünk elérni ezt a békét, a múltunk negatív programjainak tisztításával. Vegyük észre, hogy a konfliktusok és a háborúk akkor érnek véget, ha felszabadítjuk magunkat a hiedelmeink, véleményeink és ítéleteink alól, és amikor elfogadjuk önmagunkat, hogy másokat is el tudjunk fogadni.

Osszuk meg a gyermekeinkkel azt az életfelfogást, amelyet a Ho’oponopono nyújt nekünk, és legyünk példaképek a gondolatainkért és tetteinkért való felelősségvállalással, a megbocsátással, a múlt elengedésével; hálaadással azért, amink van, ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, amiről azt hisszük, hiányzik nekünk. Gyakoroljuk „A Béke velem kezdődik” elvét, így segíteni fogjuk a belső békével való elköteleződést, az elfogadáshoz és világbékéhez vezető út építését.

A legfontosabb dolgok egyike az, hogy ünnepeljük a sokféleséget, ahelyett, hogy feláldoznánk magunkat érte. Annyi intoleranciát és erőszakot tapasztalunk a családunkban, az iskolákban, általában a társadalmunkban. Nem élhetünk tovább tagadásban és zavarodottságban, ezért létfontosságú felülvizsgálnunk az őseink igazságait, amiken osztozunk, és amiket elfelejtettünk. DNS-tanulmányok igazolják, hogy nem vagyunk tiszta faj, és hogy egy család vagyunk.  Fontos, hogy ezt az információt megosszuk a gyermekeinkkel és a közösségünkkel, különösen ezekben az időkben, amelyekben élünk, hogy békét hozhassunk a családunka és a világba.

A szeretet, a szabadság, a felelősség és a béke által inspirált nevelés lehetővé fogja tenni, hogy a gyermekeink és fiataljaink kritikus világpolgárokká fejlődjenek, elköteleződjenek a saját és mások jogai mellett. Olyan polgárokká, akik hisznek abban, hogy a világ valóban lehet sokkal boldogabb és nyugodtabb hely az élethez.

“A belső béke MAGA a világbéke.”

Mabel Katz