Skip to content

Az ölelés mágiája

Egy ölelés túlmutat a szavakon.

A legutóbbi európai körutamon meglátogattam néhány spanyolországi, malagai iskolát, ahol beszélgettem gyermekekkel, fiatalokkal és meglátogattam egy szociális otthont is. Ezek a találkozók teli voltak nevetéssel, tánccal, beszélgetésekkel és sok öleléssel.  Ez utóbbiak nyomták rá a bélyegüket a lelkünkben az együtt töltött pillanatokra, adták meg a szükséges bizalmat és biztonságot, hogy folytassuk és harcoljunk az álmainkért.  Január 21-én ünnepeljük az Ölelés Világnapját, és én nem mehetek el e dátum mellett, mert a tanítás elmúlt éveiben megtapasztaltam, hogy nincs még egy olyan ingyenes és egyszerű dolog, mint ami jótéteményt adhat nekünk egy ölelés.

Egy ölelés túlmutat a szavakon, olyan kommunikációs eszköz, aminek nincs szüksége szavakra, ugyanakkor ebben a csendben képes érzelmek ezreit közvetíteni: örömöt, szeretetet, megbocsátást, békét és boldogságot.

Kezdjük el átölelni saját magunkat! Nézz őszintén magadba, értékeld magad, fogadd el, ami benned van, fogadd el magad olyannak, amilyen vagy, és öleld át magad! Észre fogod venni, ahogy érzed a lélegzeted, a szívverésed, a kezed melegét, képes leszel a belső megbékélésre is és a béke pillanatának átélésére, amire annyira vágysz. Próbáld ki!

Aztán öleljük át a családunkat, a barátainkat, a házi kedvenceinket, öleljünk egészen addig a személyig, akinek nehezünkre esik megbocsátani; ne feledd el, hogy egy ölelés mágiája beforrasztja a sebeket és enyhíti a szenvedésünket. Az ölelés kapcsolatban áll a megbocsátással, mert ez fizikai bizonyítéka annak, hogy feladjuk a haragot, hogy nyitjuk az ajtót a jólét felé és gyógyulunk. Emlékezz, hogy azért bocsátunk meg, hogy ne ártsunk többé magunknak.

Azt tudtad-e, hogy az ölelés milyen egészséges? Az ölelés nem csak hasznára van a lelkünknek, hanem igazoltan sok előnye van az egészségünk szempontjából. Segít például csökkenteni a stresszt és a nyugtalanságot, javítja a keringést, megfiatalítja a testet, erősíti az immunrendszert, lazítja az izmokat és jótékony hatással van az érrendszerre. Végső soron az ölelés ereje gyógyítja a testet és a lelket.

A január 21. csak egy dátum, amelyen a világ megemlékezik az ölelés fontosságáról, aminek ugyanakkor állandósulnia kell az életünkben. A baráti ölelésnek, a testvéri ölelésnek, a megbocsátó ölelésnek, az önmagunk ölelésének, mindegy az ok, mindegy, kit ölelünk meg. Legyen akár egy ismeretlen. Igen, ölelj át egy ismeretlent! Soha nem tudhatod, lehet, hogy megmentesz egy életet, ha ezt megteszed.

Öleljük át sokszor magunkat!

Mabel Katz