Skip to content

APÁK NAPJA: A HÁLA ÜZENETE

Ma az új apának akarok írni, annak a férfinak, aki úgy nőtt fel, hogy azt gondolta, a szülő-kép azonos az autokratáéval vagy, hogy az apának munka után az az egyetlen küldetése, hogy megszidja a rosszul viselkedő gyermekeit; de most, előítéletektől mentesen, törődik a családjával, de elsősorban saját magával, boldog ember. Annak az apának, aki felfedezte, hogy nem kell tökéletesnek lennie, hozzá akarok ma fordulni.  

A világunk folytonosan változik, mi nők ezt átéltük, és már a férfiak is mernek ennek részesei lenni. A XXI. század papája nagyon jól összehangolja minden feladatát, és hálát ad mindegyikért. Lehet sikeres úgy, hogy nagyon jó apa, jó férj, jó fiú, jó barát és jó munkaerő. Ezért a mai apa kihívása az, hogy hiteles és kiegyensúlyozott legyen. Nem arról van szó, hogy legyen olyan, vagy több, mint a párja, hanem arról, hogy egészítse ki őt, mint annak a tükre, amivé a gyermekeik lesznek.  

Már nem abban a korban élünk, amikor az apának munka után haza kell jönnie, mint egy bírónak, meghallgatni, mit csináltak a gyermekei, hogy eldöntse, ki a bűnös, vagy mi legyen a legcsíntalanabb büntetése. Ez a mondat, amit az anyák gyakran ismételnek: „várj csak, érjen haza az apád”, csak egy sztereotíp és férfiközpontú imázst mutat, amivel fel kell hagynunk.  

Ma egy apa lehet sebezhető, boldog és mosolygós, mint a gyermeke. Rajzolhat egy mosolyt és ejthet néhány könnyet, ha úgy kívánja. Ez az ember dönthet úgy, hogy részévé válik a változásnak, amikor elengedi az előítéleteket, vagy az, aki elkezdi felfedezni a saját identitását, elkezd a jelenben élni, hálát ad, bízik és engedélyt ad magának, hogy boldog legyen. Most az apák kapcsolódhatnak önmagukhoz, és élhetnek többet a Zéró Frekvencián, ahogy én ezt elneveztem.  

Valami változóban van, és a mai apa nem akar lemaradni, tehát nyitottabbá és rugalmasabbá válik, mert tudja, hogy az egyetlen állandó a változás. Ez a fajta mentalitás azt eredményezi, hogy újfajta férfikép alakul ki, hogy megváltoztassák a társadalmat, nem a nő és a férfi versenye, hanem a béke és a harmónia javára.   

Tanúja vagyok ennek a változásnak, például a szemináriumaimon korábban csak nők vettek részt, ma már sok férfi is ott van, akiknek a többsége szülő. Örömmel látom, ahogy képesek kapcsolódni minden témához, amivel foglalkozunk, ahogy részt vesznek, félelem és előítéletek nélkül hagyják előjönni a gondolataikat és az aggodalmaikat.

Egyre több férfi fedezi fel, hogy egy ember nem jobb apa attól, hogyha a merevséget vagy bátorságot színlel, hanem attól, amit a szívében hordoz, az erőtől, ami túl van azon, amit a szem láthat, vagy az értelem megérthet.     

Egy férfi akkor jobb apa, ha képes bízni és elengedni, mert mindig felelős és hálás. Jobb apa, mert képes megbocsátani, érezni, szeretni, és mindig a boldogságot keresi önmaga számára és a családja számára. 

Boldog Apák Napját! Köszönet a világnak adott ajándékodért.    

Mabel Katz