Skip to content

A sok elemzés blokkolja az inspirációt

Bármi is legyen a problémád vagy a célod, ne gondolkozz! Maradj nyitott! Engedd, hogy a saját inspirációd áramoljon!

Amikor túl sokat gondolkozunk, anélkül, hogy figyelembe vennénk a kozmikus intelligenciával való kapcsolatunkat, abban a hitben élve, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást – mi is történik? Számos érvet terítünk ki az asztalon, hogy rátaláljunk egyre, ami azt eredményezi, hogy kétségeink merülnek fel: vajon melyik a legjobb? Valószínű, hogy nem a legbölcsebbet választottuk, hanem azt, amit az emlékeink vagy egy programunk diktál, amely a tudatalatti elménkben a leginkább hangoskodott…

Ez magyarázza a statisztikai eredményeket, miszerint az üzleti problémák mintegy kilencven százaléka nem a munkaidő alatt oldódik meg, amikor teljesen bele vagyunk ragadva az intellektusunkba, és nem gondolkodásból születik, hanem inspirációból, amely jó ötleteket generál, amelyek akkor születnek, amikor pihentetjük a gondolkodást; amikor reggel a zuhany alatt állunk, álmodunk, sétálunk vagy egy jó könyvet olvasunk.

Olyasmi, amit Beethoven mindig is gyakorolt: szeretett hosszú sétákat tenni a füzete kíséretében, jegyzetelésre készen, mert szerette, ha a természet inspirálta. Ugyanígy, aki feltalálta az internetet, nem tudta, hogy honnan jött az ötlet; a nagy feltalálók a legváratlanabb pillanatokban kapják az ötleteket vagy a megoldásokat.

Amikor egy kígyó keresztezi az utat…

Ezért, amikor megkérdeznek engem: «Hogy döntöd el, mit csinálj és mit ne? Mikor döntesz a cselekvés mellett és mikor nem? Hogy döntöd el, mi a legjobb neked?»; elmagyarázom nekik, hogy nem tudom. Csak követem a szívem, mert arról tudom, hogy rendben van. A titok abban áll, hogy inspirációból cselekedjünk, gondolkodás nélkül. Hagyjuk figyelmen kívül, amit tanultunk, mi a megfelelő és a nem megfelelő, mi a jó és mi a rossz.

Például, ha egy kígyó keresztezi az utadat, azonnal odébb állsz vagy elkezdesz gondolkozni? Ha gondolkozol, nem lesz időd odébb állni, és még mielőtt meg tudnád hozni a döntést, a kígyó valószínűleg megöl!

Ezt alkalmazd az életed minden területén. Amikor „természetesen” és „ösztönösen” cselekszel, a dolgok egyszerűen áramlanak. Ezzel szemben, ha sokat gondolkozol és egyre s másra elemzel, kiesel a természetes ritmusodból, nem vagy önmagad, és minden egyre nehezebbé válik. Ez azért történik így, mert amikor gondolkozol és aggódsz, nem vagy az áramlatban. Nem vagy zérón, így az inspiráció nem érkezhet meg.

Visszatekintve, utólag láthatod, hogy működik az inspiráció: az én esetemben, ha a múltat nézem és tetszik, amit látok, rájövök, hogy azt tettem, ami a szívemben jó érzést keltett; tudom, hogy az értelemből kiindulva nem tudtam volna ugyanazt elérni.

A legnagyobb élményem az, amikor inspirációból áramlok a tanfolyamaimon, vagy amikor interjút készítenek velem. Soha nem tudom, mit fogok mondani. Bemutatókat tartok „gondolkodás” nélkül; csak beszélek. Kezdetben én magam is meglepődtem. Amikor elkezdtem órákat adni interneten vagy telefonon, akkor még gyakoroltam a könyvelői szakmát, adóügyekre szakosodva, és nem akartam előre tudni az emberek  kérdéseit, tudtam, hogy az értelmem azonnal közbeavatkozna.   Ezzel szemben, amikor váratlanul tettek fel kérdéseket, áramlottam a válasszal, ami éppen jött, és ez végül mindig az volt, amint a másiknak hallania kellett.

A legutóbbi nagy meglepetésem az inspiráció rajtam keresztül történő áramlásáról az volt, amikor nyolcvan fogvatartott előtt kellett bemutatót tartanom egy mexikói női börtönben.

Ebben a börtönben száztizenhárom fogvatartottat hívtak meg a bemutatómra, de közülük csak nyolcvanat választottak ki. A Ho’oponopono gyakorlatom ellenére, meglepődtem, amikor előttük állva azt vettem észre, hogy a szeretet szemével látom őket, egyszerűen, mint emberi lényeket, minden vélemény és ítélet nélkül.

A legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor beszéltem hozzájuk.  Hozzá vagyok szokva az inspirációval való áramláshoz, amikor szemináriumokat tartok vagy a hallgatók kérdésére válaszolok, de a börtönbeli élményem - őszintén szólva - megváltoztatta az életem. Rájöttem, hogy mi is valójában inspirációból áramolni, és ennek micsoda hatása van a saját életünkre és a másokéra is.    Azt mondtam a fogvatartottaknak, amit valóban fel tudnak dolgozni, és ami segíti őket, de nem gondolkodás alapján, vagy amit megfelelő lett volna nekik elmondani. Többek között azt tanácsoltam nekik, hogy vegyék úgy a börtönbeli tartózkodásukat, mint ha az egy spirituális elvonulás lenne, ami lehetővé teszi a számukra, hogy önmagukhoz kapcsolódjanak, és felfedezzék valódi identitásukat. Ott bent szabadok az aggodalmaktól, és ezt ki kell használniuk.

Azt is tanácsoltam nekik, hogy írjanak könyvet, hogy mások életére is hatással legyenek. Hangsúlyoztam, hogy odakint nem vagyunk szabadok, bár úgy hisszük. Folyamatos bezártságban élünk, stresszel és túlterhelten.

Nagyon fontos, hogy akik ott „kint” vagyunk, legyünk hálásak azért, hogy szabadon mozoghatunk, és hogy annyi választási lehetőségünk van az életben. Gyakrabban kellene emlékeznünk hálát adni Istennek a sok áldásért, amit a hétköznapi életben élvezhetünk, és hogy ezeket sokszor nem is vesszük észre.

És te? Szabadon élsz, vagy az elméd börtönében vagy? Bármi is legyen a problémád vagy a célod, ne gondolkozz! Maradj nyitott! Engedd, hogy a saját inspirációd áramoljon! Engedj el és bízz, mert a válasz spontán érkezik, amikor a legkevésbé várod.

Mabel Katz