Skip to content

A legkönnyebb út a gyermekeid neveléséhez: szülőnek lenni ezekben az új időkben Ho’oponoponoval

 A legkönnyebb út a gyermekeid neveléséhez: szülőnek lenni ezekben az új időkben Ho'oponoponoval

Szülőnek lenni sokkal könnyebb is lehet, mint gondolnád, sokkal hatékonyabb és eredményesebb, ha csak néhány igazságra emlékszel.

A Ho´oponopono, a problémamegoldás ősi formája arra tanít, hogy tapasztalataink és emlékeink elhomályosítják annak tudatát, hogy kik is vagyunk valójában és hogyan teremthetünk olyan életet, amilyenre vágyunk. Ahogy felnövünk, minden egyes nappal aggodalmakkal, félelmekkel és bizonytalansággal telítődünk, amelyek korlátozó hiedelmeket alakítanak ki, ítéletekre és véleményekre alapozva. Végül elrugaszkodunk attól, akik valójában vagyunk, és kezdjük elveszíteni kapcsolatunkat a természettel és Isten univerzumával (tiszta forrásunkkal).

Az aggodalmak, félelmek, bizonytalanságok, ítéletek, vélemények és hiedelmek csupán “hibák”, és a Ho’oponopono segíthet bennünket a törlésükben. A Ho´oponopono olyan, mintha megnyomnád a töröl billentyűt a számítógépeden.

A gyermekeinkkel adódó problémák és nehézségek legnagyobb részét emlékeink irányítják. Sokat ezek közül a problémák közül az emlékeink bankja hoz létre; elkezdenek pörögni és utána megjelennek a monitorunkon; azt váltják ki, hogy a gyermekeinkkel kapcsolatban bizonyos módon reagálunk. Reakcióink csak ismétlődő emlékek.

Az egyik módja az emlékek törlésének, amelyek ezeket a problémákat (hibákat) létrehozzák, a Ho’oponoponoval “köszönöm”-öt mondani (megnyomni a töröl billentyűt), ahelyett, hogy ellenállnánk nekik (a monitorhoz beszélnénk).

Mesterem, Dr. Ihaleakalá Hew Len, akivel 12 éven keresztül tanultam, mindig azt mondja, hogy könnyebb egy széket megtanítani Ho’oponoponozni, mint az embereket, mert az emberek gondolkodnak (értelem). Mindig gondolkozunk, veszünk és mesélünk történeteket. Mindig meg akarunk érteni!

Számomra mindig könnyebb ezt a módszert gyermekeknek tanítani. Nem bonyolítják a dolgokat fölösleges racionalizálással, nem érzik úgy, hogy mindent érteniük kell, mint ahogy azt mi tesszük. Valójában a gyermekek részvétele a tréningjeimen mindig a legszebb ajándék nekem. Annyi szeretetet és őszinte megerősítést kapok tőlük, mert mint tudod, a gyerekek sokkal egyenesebbek az érzéseikkel, mert még nem szereztek annyi, őket irányító emléket.

Amikor azt mondom a gyerekeknek, “Csak mondjátok ‘Köszönöm’ és engedjétek el”, elégedetten engednek el és játszanak, ismételgetve a “Köszönöm” szót. Amikor azt kérem a felnőttektől, hogy mondják “Köszönöm” és utána engedjenek el”, a felnőttek megkérdezik: “Hogy mondasz köszönetet? Valóban ki kell mondanom? Éreznem is kell? Kell valamire gondolnom, mialatt ezt kimondom?” Mindig a megértésre törekszünk, pedig nincs mit megérteni; csak csinálnunk kell (csak megnyomni a töröl billentyűt). Egyetértesz azzal, hogy a gyerekek nem elemeznek mindent, csak csinálják?

Azt gondolod, hogy a gyerekeid azért vannak itt, hogy tanítsd őket, hogy megmondd nekik, mi a megfelelő és tökéletes a számukra? Valójában ők a te guruid és téged tanítani jöttek. Azért vannak itt, hogy neked alkalmat adjanak a programjaid törlésére. Ha nem tudod, mi a megfelelő a számodra, hogyan is tudhatnád, mi a megfelelő nekik?

Nemrégiben egy anyuka jött oda hozzám egy konferencia után, és előadta, hogy a fia szeretne valamit mondani nekem. A fiú 8 éves volt, azt mondta nekem: “Már mondtam a mamámnak, köszönöm, hogy elhozott. Gyakorolni fogom ezt, hogy kevesebb problémám legyen, ahogy felnövök”. Ezután a mamája tanácsot kért tőlem egy problémájára. Tanácsra volt szüksége. Ránéztem a fiára és azt mondtam: “Mit mondanál a mamádnak?” A gyerek azt felelte: “Azt mondanám, hogy ne aggódjon annyit, ne vegye olyan komolyan”. Utána azt mondtam a mamájának: “Legközelebb, ha problémád lesz, kérdezd a fiadat!”.

A gyermekeid azért vannak az életedben, hogy megmutassák neked, min kell dolgoznod magadban. Ne érezz félelmet, hogy velük együtt oldd meg a problémáidat. Le fog nyűgözni, milyen kapcsolatuk van az inspirációhoz, meglátod, milyen bölcsek.Valójában jobban tudják, mert tisztábbak és igazak az érzelmeikkel és a gondolataikkal kapcsolatban. Csak arra várnak, hogy ezt megértsük!

A gyerekek megfigyelnek, nem pedig meghallgatnak. A szeretet és az elfogadás saját magunk irányába alapvető dolgok a jóllétünkhöz. A legjobb, amit tehetünk értük, ha megmutatjuk nekik, hogy úgy szeretjük és fogadjuk el magunkat, ahogy vagyunk. Ez a legjobb ajándék, amit a gyermekednek adhatsz és ez segíti őket ahhoz, hogy ne kívül keressék a szeretetet és az elfogadást, ahogy azt mi tesszük.

A szeretet szárnyakat ad. Szeretned kell saját magadat, boldognak lenni és példát mutatni. A boldog szülők boldog gyermekeket teremtenek, a boldog gyermekek teremtik meg a szeretet világát.

Amikor erre az igazságra ráébredtem (korábban nagyon szkeptikus és zárkózott voltam), azt mondtam a fiaimnak: “Tudjátok, ti most azonnal boldogok lehettek. Nem kell annyit várnotok, mint amennyit én vártam”. Azt is megtanítottam nekik, hogy rendben van, ha saját magukat teszik az első helyre, és hogy tegyék azt, ami számukra működik. Igen, értem, hogy ez egy kicsit egoistán hangzik, de azt fedeztem fel, hogy amikor másnak teszel valamit vagy mást teszel első helyre (beleértve a gyermekeidet is), az sem a te számodra, sem az ő számukra nem működik. Amikor te jól érzed magad, a gyermekeid is jól vannak. Nem fordítva. Az áldozatvállalás ideje lejárt. Nem tudsz olyasmit adni nekik, amid nincs.

Szeretnéd tudni, hogy kommunikálhatsz velük még hatékonyabban? Minden, amire szükségük van, az annyi, hogy tőled hallják: “Szeretlek, köszönöm, hogy az életemben vagy”. Erre a legalkalmasabb időpont az, amikor alszanak, ilyenkor a tudatalatti elméjük képes meghallani téged. Amikor ezt teszed, a szavaid közvetlenül a szívükig érnek el. Ha a gyermeked már nem él veled, beszélj hozzá akkor, amikor tudod, hogy alszik. Így éred el a legjobb eredményt.

Ha nem akarod ezt fennhangon mondani neki, mondd magadban minden alkalommal, amikor rá gondolsz vagy úgy érzed, hogy ragaszkodsz hozzá vagy reagálsz vele kapcsolatban. Akkor is működik, ha dühösen csak a fogaid között mormolod. Emlékezz, csak a töröl billentyűt nyomod le, tehát magadban is csinálhatod, és akkor is működik, ha valójában nem mondod ki vagy nem érzel így az adott pillanatban.

Amikor mindezt elvégzed, lazíthatsz, mert olyasvalakinek adtál engedélyt, hogy vigyázzon rájuk és vállalja, aki jobban ismeri őket. Te valójában nem tudod, a gyermekeid miért jöttek ebbe az életbe, mit tegyenek és/vagy mit tapasztaljanak meg. Adj hálát a létezésükért, hogy alkalmat adnak neked, és hogy mindannyian élvezitek ennek gyümölcsét.

Ahányszor csak azt mondod, “köszönöm” vagy “szeretlek” (akár magadban, amikor nem érzed át), ahelyett, hogy reagálnál, irányítani próbálnál és aggódnál, átadod a gyermekeidet Istennek, aki vezérli és oltalmazza őket. Emlékezz, Isten teremtette a gyermekeidet és tudja, hogy mi a tökéletes a számukra. Te azonban nem.
A gyermekek jelentik a jövőt, és meg tudjuk változtatni a világot, ha szeretetünkön keresztül segítjük a gyermekeinket megtartani a vidámságukat és saját maguk elfogadását. Megtanítod nekik, hogy úgy vannak jól, ahogy vannak, hogy egyedi tehetségük van és rendben van, ha mások, mint a többiek.

Az a vágyam, hogy egy napon a boldogtalanság kivétel lesz, és nem a szabály. Szívből hiszem, hogy ez lehetséges, és hogy a Ho’oponoponoval ezt elérhetjük.

Forrás: http://www.hooponoponoway.net/blog/2012/10/26/hooponopono-el-camino-mas-facil-para-criar-tus-hijos/