Skip to content

A KÖNYV: ESZKÖZ A BÉKE ÉPÍTÉSÉHEZ

Elég egy papír és néhány értelmesen összefűzött szó, hogy egy ember álmait megértsük és elképzeljük. Elegendő néhány oldal és pár tucat bekezdés, hogy kommunikálj a világgal, nem törődve a fizikai határokkal, az általunk felrajzolt korlátokkal. Ez a könyv – és ezúttal erről szeretnék szólni.

A könyv az egyik legszebb találmány a világon, hogy megoszthassunk és elmondhassunk gondolatokat. Ezért válik olyan hatékony eszközévé a szegénység elleni küzdelemnek és a fenntartható béke építésének.

Egy gyermek egy háború kellős közepén csupán egy könyv elolvasásával és egy történet elképzelésével a béke világában élhet. Odautazhat a szavak, mondatok, rímek építette színpadra, anélkül, hogy egy lépést tenne. Egy alkotás az művészet, és a művészet a szabadság legtisztább kifejezése.

A könyvek és az olvasás nem diszkriminálnak. Éppen ellenkezőleg. Lehetővé teszik, hogy mindenki hozzájusson a tudáshoz.  Még a nyelvi akadályok sem állhatják útját a történetek megismerésének. Néhány éve jöttem rá, hogy a béke a személyes alkotásunk, és hogy a legfőbb segítség mindig az olvasáson keresztül juttatható el. Ahogy korábban mondtam, a könyvek színpadokat hozhatnak létre, a béke légkörét egy háborús területen. A könyv elérése nem csak a kiváltságosoké.

Ezzel a gondolattal, 2003-ban határoztam el, hogy megírom az első könyvem abból a sorozatból, ami a Ho’oponoponoról szól: A legkönnyebb út – Oldd meg a problémáidat, és térj arra az útra, ami elhozza neked a szeretetet, a boldogságot, a gazdagságot és álmaid életét.* Annak ellenére, hogy nem vagyok hivatásos író, vállalkoztam erre a kalandra. Adószakértőként dolgozó könyvelő voltam! A vágyam azonban erősebb volt, hogy megosszam azt, amit felfedeztem, és ami átformálta az életem.

Ott elmondtam a történetem, hogy találtam rá önmagamra és a szabadságomra, éppen ezt a technikát használva. Amikor az emberek azt mondták nekem, hogy a könyvem megváltoztatta az életüket, nem tudtam elhinni. Én, aki még csak tanfolyamot sem végeztem a könyvírásról, életeket tudtam megváltoztatni a könyvemmel.   

Mindig arra ösztönzöm a hallgatóimat, hogy ne várjanak pénzre vagy tanulmányokra, hogy azt csinálják, ami jó érzést kelt a szívükben. Amikor szívből jövő dolgokat csinálsz, semmi nem mehet rosszul, még egy könyv megírása sem, tapasztalat vagy végzettség nélkül sem.

Ráadásul én magam adtam ki, eladtam a szerzői jogokat több, mint 20 nyelvre, és így sokkal többekhez juttathattam el az üzenetem világszerte. Van kétséged egy könyv hatalmas erejéről?   

Legyen az nyomtatott vagy digitális változat, hála a könyveimnek, el tudok jutni oda is, ahova fizikailag soha nem tudtam eljutni. Egy könyv segítségével, az üzenetem a békéről és a boldogságról átível határokon, ledönti a falakat, és alapokat épít. Ez számomra olyan siker, amit el sem tudtam volna képzelni.  Még ma is meghat minden visszajelzés, amit arról olvasok, hogy az emberek minden soromat megosztják. Így van, mindennap megerősítést kapok, hogy ez az én utam.

És most azt mondom, hogy egy világ könyvek és kreativitás  nélkül olyan világ, amely nem változik és nincs békéje. Megnyugtató annak a tudata, hogy az információ korában élünk, és mindannyian azért harcolunk, hogy a kultúra, a művészet, a nevelés és a könyv egyre erősebb pozíciót foglaljon el a társadalomban. Lassanként megvalósul a béke, ami mindannyiunk szívében kezdődik. Emlékezz, csak akkor lesz békében a világ, ha mi békében leszünk.

A könyv nem egymásra hányt betűk milliói. Nem végtelen pontok és vesszők, sem bekezdések és címek. A tudás és az inspiráció eszköze, ami a legjobb szellemi örökséget alkotják és átölelik a lelked.  

*Ez az egyetlen könyve Mabelnak, ami megvan magyar fordításban, de nyomtatásban nem, csak e-book formában kapható, és csak a
webaruhaz.mabelkatz.com oldalon.

Mabel Katz