Skip to content

Mabel Katz – A világutazó békenagykövet

Mabel Katz a közismert előadó - aki “A legkönnyebb út” elnevezésű programjával járja a világot, mint békenagykövet - emberek tömegeinek nyújt segítséget, hogy megtalálják az útjukat, a belső békéjüket, a szeretethez vezető ösvényeket. De arról ritkán hallani, hogy fárasztó világjárása alatt ő mivel tölti fel a lelkét.

- Gerencsér Dóri interjúja -

Mabel Katz békenagyköveti tevékenysége emberek millióinak változtatta meg az életét világszerte. 2017 elején 9 ország 11 városában találkozott a hallgatóságával, és Rómában Ferenc Pápa általános kihallgatásán is részt vett. Madridban ő zárta a “Being One” rendezvényt, mintegy 4 000 résztvevő előtt, és volt szerencséje a mexikói Pueblában 1 500 fiatal előtt is beszélni. Az év hátralévő részében pedig Mexikóba, Olaszországba, Romániába, Indiába, Horvátországba, Szerbiába, Spanyolországba és november végén Magyarországra is elutazott. Ekkor tudtam vele egy kis időre leülni beszélgetni. Nem sokkal azelőtt, hogy végre visszautazhatott Los Angeles-be egy kicsit pihenni.

Nagyjából 29 éve hagyott fel könyvelői munkájával, ez idő alatt körülbelül 40 országban és 100 városban tartott előadásokat és adott inspirációt a legkülönfélébb embereknek. Nagyon fárasztó folyton úton lenni?

Könyvelőként és adótanácsadóként dolgoztam Amerikában, és mióta ezt a másik utat járom, már számolni sem igazán tudom hány különböző helyen jártam, még jó, hogy van aki fejben tartja. A legtöbben csak a jó oldalát látják ezeknek az utaknak – milyen jó nekem, hogy utazhatok – de néha nagyon megerőltető tud lenni. És az ember másként utazik, ha kedvtelésből teszi és megint másként ha munka miatt. Most, november végére már elfáradtam, hisz két hónapja, megállás nélkül úton vagyok. Minden héten más repülőteret járunk be, más szállást foglalunk el. De azért vannak olyan helyek, ahol egy kicsit könnyedebb az élet és van, ahol nagyon keményen meg kell dolgozni mindenért.

Emlékszik még, mi volt az első állomás ahová eljutott, hol tanított először a “Ho’oponopono” problémamegoldó művészetéről?

Ha jól emlékszem a saját otthonom, a Kalifornia állambeli Los Angeles volt az első helyszín, ahol előadást tartottam. Ez azért fontos, mert ez volt az első olyan képzés, amit egyedül, a mesterem nélkül tartottam meg.

Egy Argentínában született és Los Angeles-ben élő sikeres könyvelő, tanácsadó és adóügyi szakértő, hogyan találkozott az ősi hawaii Ho’oponopono művészetével?

Los Angeles-ben éltem már régóta, mikor kinyílt a szemem és ráébredtem arra a spirituális világra, amiről korábban azt sem tudtam, hogy létezik. Ekkor kezdtem el keresni a békét, a belső boldogsághoz vezető utat. És az egyik technika, amit kipróbáltam az útkeresésem során, az az újjászületés módszere volt, végül pedig ez volt az, ami elvezetett a “Ho’oponopono”-hoz. Az érdekes az, hogy az első ehhez kapcsolódó tréningem, amin tanulóként részt vettem Omaha városában, Nebraska államban volt, nem Hawaii szigetén. A legtöbb képzésemet nem Hawaii-on tartották. Persze volt szerencsém párszor oda is eljutni, de a tréningek többségét más országokban, más amerikai államban rendezték meg, mivel a mesterem is folyamatosan utazott. Ugyanúgy, mint most én. Mikor tanultam, oda mentem, ahova a mesterem ment.

Tehát az utazás az élete szerves része lett.

Igen, már akkor is követtem néha a mesterem útjait, mikor még könyvelőként dolgoztam. Megnéztem a képzési naptárát és ahova be tudtam iktatni egy kis szabadságot, ott elkísértem az előadásaira – minden hónapban legalább egyre.

Rengeteg különböző kultúra kellős közepébe csöppent bele az idők során? Melyik nép, nemzet volt rá a legnagyobb hatással? Kiktől tanult a legtöbbet?

Minden országban, minden embertől tanulok valamit, minden helyen ahova a képzések során eljutok én is tanulok. De a leginkább azt élvezem, amikor fiatalokkal, gyerekekkel beszélgethetek. Mivel sokszor beszélek olyan dolgokról amik nem tűnnek logikusnak, ezért mikor tőlük megerősítést kapok, hogy nem badarság, amit beszélek, az mindig megnyugvás a lelkemnek. És nagy megelégedettséggel tölt el, hogy ebben a nagyon korai időszakban, a gyerekkorban megváltoztathatok életeket a jó irányba, mert én azt kívánom, hogy bárcsak sokkal hamarabb, gyerekkoromban tudtam volna erről az útról. Tehát az, hogy egy gyerek életét meg tudjuk változtatni, hogy ne kelljen azt a kacskaringós, bonyolult utat végigjárnia az igazság megtalálásához, mint nekünk kellett, az leírhatatlan érzés.

A helyeket, ahova elutazik és előadást tart, miként választja ki?

Igazából sosem én választok, mindig meghívásra utazom. Az egyetlen, amit én választok, az a Los Angeles-ben szervezett képzések, gyerekeknek és a szüleiknek.

Én mindig a piacokat látogatom meg egy új városban, azt a helyet ahol leginkább érezhető a város hangulata, ahol megismerhetőek a helyiek. Amikor van egy kis ideje a képzések között és egy új helyre érkezik, akkor ön, mint magánember hova szeret ellátogatni először?

Legtöbbször az utcákat járom, egyszerűen csak sétálok, különösebb cél nélkül. Persze néha vásárolgatok is ezt azt, de inkább csak bemegyek a boltokba körülnézni. Úgy érzem ekkor fedezhetem fel igazán milyen is a hely ahol éppen vagyok. Ezért is szeretem annyira Európát, mert itt lehet sétálni. Ahol élek, Los Angeles-ben ott senki nem sétál. (nevet)

Ha jól tudom, a képzések mellett spirituális utakat is szervez és ilyenkor csodálatos helyekre jutnak el az adott csoporttal?

Igen, az utakat a szemináriumokon túl, a résztvevőknek szervezzük és nagyon különleges helyekre jutunk el együtt, ahol szellemileg fejlődni és növekedni tudunk. Jártunk ilyen spirituális utazáson Izraelben, felkapaszkodtunk az Olajfák hegyére, voltunk Peruban a Machu Picchun, érdekes napokat töltöttünk Indiában, Mexikóban és egy nagyon különleges helyen is jártunk Észak-Kaliforniában, a Mount Shasta hegynél, mely egy aktív vulkán, amit sok mese és legenda leng körül.

Merre tovább, hova utazik legközelebb, mi lesz a következő állomás ahol majd tanít?

Az év utolsó állomása Madrid, ez zárja le azt a két hónapos körutat, aminek az utolsó előtti megállója Budapest volt. Ezután végre hazamegyek, de így is lesz munkám bőven. Dolgozom egy új könyvön, viszont legalább otthon leszek.

Az interjú 2017. november 20-án készült, Móra Klára, Mabel Katz magyarországi képviselőjének, fordítójának és kiadójának köszönhetően.

Forrás: http://vjm.hu/mabel-katz-a-vilagutazo-bekenagykovet/