Skip to content

LEGYÉL BOLDOG MINDENNAP!

A világ sok táján él egy kedves hagyomány, a “Sárga Nap” vagy “az év legboldogabb napja”. Ez alkalommal június 20-án ünneplik, egy nappal a nyári napforduló előtt. Amikor az északi féltekén a naptár a leghosszabb napot jelzi, ez az a pillanat, amikor a Nap eléri a legmagasabb pontját, belép a Rák havába.  

Az ötlet egyszerű: több nap, több fény, nagyobb boldogság. Tudod, hogy vannak lusta nyári napok és hosszú vakációk.  Néhány országban még jutalmat is fizetnek, hogy megünnepeljék ezt az alkalmat! Ki ne lenne ettől boldog?

Bár nem vagyok nagy híve a sárga színnek, és semmi olyan hagyománynak, amely a boldogság iránti szükségletünket hangsúlyozza, probléma van önmagában a „Boldogság Napja” elnevezéssel is.  Bizonyos, hogy nincsen az évnek legboldogabb napja. A legboldogabb nap minden nap, vagy minden olyan nap, amikor a boldogság mellett döntünk. A boldogság végső soron tőlünk függ, a mi személyes döntésünk, és nem a naptáré.    

Értem, hogy a nyár sokak számára lehet boldog és aggodalmak nélküli pillanat, és senki nem lesz szomorú egy kapott jutalomtól, de az az igazság, hogy az évszakok ugyanúgy változnak, ahogy a bankszámlánk egyenlege, és a boldogság nem lehet ezek következménye. A boldogságunk azzal kezdődik, hogy mellette döntünk. Ha ezt megtesszük, a jólét és a bőség megérkeznek az életünkbe. Ez csak a bizalomról szól, és ehhez nem kellenek okok, mindenki a saját életének kormányosa.   Mindig lesz valami olyan hatás, hogy a szél odébb akarja tolni a hajót, de a boldogság a te kezedben van.   

Sajnos a legtöbbünknek azt tanítják, hogy csak akkor leszünk boldogok, ha majd lesz pénzünk, lesz házunk, autónk, vagy eltűnnek a problémák. Valójában az egyetlen biztos éppen az ellenkezője. A boldogság nem következik semmi után, hanem mindenek előtt az első. Abban a pillanatban, ahogy elhatározzuk, hogy boldogok leszünk és békében élünk, az egész élet felénk áramlik, akár egy mágnes felé.  

Nem kellene, hogy bármire is szükségünk legyen, ami megmondja nekünk, mikor és mitől legyünk boldogok; hanem nekünk kellene irányítani az életünket, főszereplőivé válni és abba az irányba mozdulni, ami örömet okoz nekünk.  

Van azonban jó hír! Nem is olyan nehéz megtalálni a boldogságot. Ezért írtam meg a Maluhia, a boldog város című könyvemet. Ebben a városban tudják az emberek, hogy legyenek boldogok, hogy legyenek egészségesebbek és hogy éljenek békében. Az üzeneteket és az alapelveket 26 történetbe ágyaztam, amelyek segítenek a belső bölcsességünkhöz kapcsolódni, felébreszteni a tudatosságunkat és megteremteni annak a vízióját, hogy lehet a világ valóban sokkal boldogabb és nyugodtabb hely. Azt ajánlom neked, alázattal, hogy olvasd el. 

Emlékezz, hogy a boldogság részed. Az élet tele van sikerekkel és hibákkal, de mindkettőből mindig tanulunk. Ezért élj a jelenben, adj hálát azért, amid van, szeresd és fogadd el magad olyannak, amilyen vagy, csak azért, amit belül hordozol.  

Azt javaslom, ünnepeljük a Boldogság Napját, mint egy emlékeztetőt, hogy az év minden napján boldogoknak kell lennünk. És végül, a boldogságra nem lehet szert tenni, csak választani.

Mabel Katz