Skip to content

El Confidencial

El Confidencial
20102. november 28.

Hawaii út a boldogsághoz

A siker titka az üzleti életben: Ha nincs szükséged a pénzre, hamar felbukkan

Mabel Katz sikeres üzletasszony volt. Argentín származású, jelenleg Los Angelesben él, ahol korábban tanácsadóként, könyvelőként, kincstári kormányzati képviselőként dolgozott. Azonban üzleti sikerei ellenére egy nap rádöbbent, hogy az élete nem olyan, mint ahogy azt elképzelte. Jó kocsija, nagy háza, vastag bankszámlája volt, de nem volt boldog. Sok tanfolyamot elvégzett a boldogságkereséssel és a jólléttel kapcsolatban, az Egyesült Államokban szokásos kurzusokat, de addig ment, amíg meg nem ismerte a hawaii mestert, Ihaleakalá Hew Lent. Ekkor találta meg azt, amit valójában keresett, a Ho’oponoponot. Ez „nagyon régi emberi technika a problémák megoldására”, definiálja Katz.

„A Ho’oponopono annyit jelent: hibát kijavítani”

Ezen a héten Madridban járt, ahol tanfolyamot tartott és megosztotta az El Confidenciallal, miből áll a Ho’oponopono, amely a legkönnyebb utat biztosítja a boldogsághoz. “Alapjában véve – mondja – bármilyen problémánk adódik, az bennünk van. És azt ki tudjuk törölni. A Ho’oponopono az jelenti: hibát kijavítani. Az életünkben minden emlék, program, amelyet mi halkítunk le és amelyek ismétlődnek; életünk ezen alapul. Sok eszközt használunk mindezek törlésére. Olyan ez, mintha az élet egy számítógép monitorja lenne. Megérintheted és érezheted, de a programok azok, aki megjelennek a monitoron. Két lehetőség van a problémák kezelésére: ülni a monitor előtt, ami semmire nem szolgál, vagy megnyomni a töröl billentyűt és törölni a problémákat. De mi magunk vagyunk azok, akiknek meg kell ezt tennünk.”

A Ho’oponopono célja, mint az életfilozófiák legtöbbjének, elérni, hogy az emberek szabadok legyenek, békében éljenek és boldogok legyenek. Vannak olyan programok, amelyekről metaforikusan beszél Katz – ezek az emlékeink, amelyek alapján automatikusan viselkedünk –, amelyek megakadályozzák, hogy a jelenben éljünk, és megoldjuk a problémáinkat: “Ha ezek a programok leállnak, meg tudod szabadítani magad, képes vagy a jelenben élni és nem aggódni különböző dolgok miatt. Elkezded a problémákat lehetőségeknek látni”.

“Igazság csak egy van, de sok út létezik”

Igaz, hogy a Ho’ponopono tanításai sokban hasonlítanak más teóriákra és jólléti filozófiára, összefoglalva arra ösztönöznek, hogy élj a jelenben, te magad oldd meg a problémáidat és kerüld a mások hibáztatását. Katz elismeri, hogy alapjaiban minden boldogság felé vezető út hasonló, ugyanakkor ez pozitív is: “Igazság csak egy van, de sok út létezik. Ezek a tanítások vannak a Bibliában és a Koránban is. Mindannyian ugyanarról beszélünk, még ha nem is vesszük ezt észre”.

Van valami a bensőnkben, ami valóban bölcs, és ez nem az értelmünk

Alkalmazható a Ho’oponopono, ha valamilyen konkrét hitet követünk, akár ateisták vagyunk? “Ez nem áll ellentétben a vallással“ – erősíti meg Katz. “Minden vallás számára működik, akár hisz benne valaki, akár nem. Én nem voltam hívő, de hívővé váltam a Ho’oponopono gyakorlásától. Észrevettem, hogy van bennünk valami, ami vezérelhet bennünket, valami, amivel össze vagyunk kapcsolódva. Ezt Istennek hívom, de van, aki másképp hívja. Azonban Istenben hinni nem elég, saját magunkban kell hinnünk. Van valami a bensőnkben, ami valóban bölcs, és ez nem az értelem”.

Mindenesetre Katz hangsúlyozza, hogy a vallásban és a spiritualitásban nagyon különböző dolgok vannak. “Ez spiritualitás, nem vallás. Én lényeges különbséget látok. Úgy értem, hogy a spiritualitás az, ami mindannyiunkat egyesít. A vallás pedig megoszt”.

Tanuld meg a Ho’ponoponot, hogy nyertes legyél az üzleti életben

A Katz által tartott tanfolyamok egyik lényeges jellemzője - egy nap 185 euróba kerül -, hogy tanait a vállalati gyakorlatra fókuszálja. Véleménye szerint a nyertes üzletnek egyetlen formája van, mégpedig az, hogy aki vezeti a céget, boldog és elégedett legyen a munkájával. “Minden problémára spirituális válasz van, nemcsak a személyes, de a szakmai problémákra is. Engem ez nagyon segített az üzleti életben. Nagyon szkeptikus, nagyon materialista voltam. És továbbra is kedvelem az anyagi dolgokat, de most már tudom, hogy nincs rájuk szükségem. Ha nincs szükségem a pénzre, hamar megjelenik”.

Habár Katz hangsúlyozza, hogy a spiritualitásra az üzleti életben is szükség van, tudja, hogy vannak olyan koncepciók a keleti népek köreiben, valami, amit sehol máshol a világon nem lehet alkalmazni: “Amikor Japánban voltam, megkérdeztek, miért nem mondom meg egyenesen, hogy az üzletem spirituális ismereteken alapul. Az Egyesült Államokban ettől sokan visszahőkölnének, soha nem kötnének velem szerződést, ha tudnák, hogy a vállalati stratégiám a Ho’oponoponon alapul. Japánban ezzel szemben éppen ellenkezőleg történik, nem kevésbé szerződnek veled, ha az üzleted spirituális alapokon működik”.